Volledig scherm
Mieke (59) werkt in de huishoudelijke dienst en catering. © Thijmen Geluk

‘Ik vind dat ik voor deze baan te weinig betaald krijg’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mieke (59) werkt 32 uur in de huishoudelijke dienst en catering bij een accountantskantoor. Ze werkt nu 11 jaar voor deze baas. 

Hiervoor heeft Mieke 18 jaar voor een groot cateringbedrijf gewerkt. Ze heeft haar middenstandsdiploma en een opleiding consumptieve beroepen gevolgd. Ook heeft ze haar HACCP-diploma.

Wat verdien je?
,,Ik verdien 1514,40 euro bruto, dat is 1435,73 euro netto.”

Blij mee?
,,Ja en nee. Ik ben weduwe en heb een weduwepensioen van mijn man. Ik krijg 1100 euro, en omdat hij een gouden handdruk heeft gekregen komt daar maandelijks nog 500 euro bij. Dus ik heb het goed en kom niks tekort, maar ik vind dat ik voor deze baan te weinig betaald krijg. Ik vind het fijn om te werken, want ik wil niet thuiszitten, maar ik vind dit geen eerlijk bedrag.”

Quote

Rutte zei in de krant ‘iedereen gaat erop vooruit’, maar ik heb dat nog niet gemerkt

Mieke

Wat zou je willen verdienen?
,,Ik vind dat ik rond de 1600 euro zou moeten krijgen. Door deze rubriek te lezen, zie ik wat anderen verdienen. Ik las dat een dame die bij de Albert Heijn werkt meer betaald krijgt dan ik. Ik schrok daar wel een beetje van.”

Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Vorig jaar heb ik het erover gehad. Ik zei: ik vind dat we er best wat bij mogen krijgen. Ook omdat mijn taken zijn uitgebreid. Ik doe veel meer cateringwerkzaamheden. De lunches zijn luxer geworden, dus daar gaat al mijn tijd heen. Maar ik zit nog wel in de cao van schoonmakers en niet van de catering. Ze zeiden dat het salaris elk jaar een half procent omhoog gaat. En dat ze dat een goed gebaar vinden. Ik gaf aan dat alles duurder wordt, maar daar konden ze niks mee.”

En nu?
,,Ik heb om een gesprek gevraagd. Ik heb twee van deze rubrieken uitgeknipt en die wil ik ze laten zien, zodat ze weten wat de richtlijnen zijn. Ik wil ze vertellen dat als ik niet meer ga verdienen, ik op zoek ga naar een nieuwe baan. Ik denk dat ik in de catering, zoals ik altijd gedaan heb, meer kan verdienen. Ik voel me hier nu niet gewaardeerd. Tijdens de crisis weet je dat je niet om loonsverhoging kan vragen, maar op dit moment gaat het met de economie hartstikke goed. Rutte zei in de krant dat ‘iedereen erop vooruit gaat’, maar ik heb dat nog niet gemerkt.”

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ik heb één vaste collega en eentje die invalt. Van de invaller durf ik het niet te vragen, haar zie ik heel weinig, maar de vaste collega verdient minder omdat dit haar tweede baan is, vertelde ze me. Zij verdient 7 of 8 euro per uur. Het komt erop neer dat ik mijn salaris niet met dat van haar kan vergelijken.”

Verdient Mieke genoeg? 

Leeftijd: 59 jaar
Functie: Catering
Werkervaring: 18 jaar
Leidinggevend: 0 werknemers
Regio: Noord-Brabant
Hoofdkantoor: Nederland

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor haar functie 2325 euro bruto voor 40 uur. Omgerekend kom je voor 32 uur uit op 1860 euro bruto. Dat is een verschil van 345,60 euro (bruto). ,,Ja, zie je wel. Ik verdien veel te weinig.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas 

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief