Volledig scherm
Emre: 'Ik kom uit een achterstandswijk en heb niet een heel rustige jeugd gehad. Dus ik vind dat ik het goed doe.' © Thijmen Geluk

'Ik wil een opleiding, vast contract en meer salaris. Dat is goed, zei mijn manager'

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Emre (23), hij werkt als assistent douane declarant. Vorig jaar zomer is hij afgestudeerd aan de MBO4-opleiding manager havenlogistiek. Dit is zijn eerste baan.

Wat verdien je?
,,2200 bruto. Ik werk 40 uur per week.”

Blij mee?
,,Ja, op zich wel. Als ik kijk waar ik ben beland, vind ik het een mooie slag. Ik kom uit een achterstandswijk en heb niet een heel rustige jeugd gehad. Dus ik vind dat ik het goed doe. Mijn manager vroeg of ik geld belangrijk vind. Nu vind ik het nog secundair. Ik zie het zo: ik zit in m’n leerproces. Op het moment woon ik nog bij m’n moeder en heb nog geen partner, maar als ik straks 27 ben, ga samenwonen enzo, dan wordt geld wel belangrijker.”

Heb je onderhandeld over je salaris?
,,Ik ben begonnen met 1900 euro. In een jaar tijd heb ik er twee keer 150 euro erbij gekregen. Het ging zo: ik kreeg links en rechts van collega’s te horen dat ze meer gingen verdienen na het behalen van hun opleiding assistent douane declarant. Tijdens een functioneringsgesprek met mijn supervisor kreeg ik te horen dat ik het leuk deed. Toen gaf ik aan dat ik ook wel wat meer wilde verdienen. Hij zei: ik gun het je van harte, maar daar ga ik niet over. Je moet bij de manager zijn. Daar ben ik naar toe gelopen. Ik zei: mag ik je spreken, het gaat om drie punten. Eén: ik wil graag een opleiding volgen. Twee: ik wil graag een vast contract en drie: ik wil salarisverhoging. En daar heeft hij allemaal goedkeuring voor gegeven.”

Je kreeg alles wat je vroeg. Wat deed dat met je?
,,Het motiveert. Ik kreeg er een extra boost van!”

Wat zijn je volgende stappen?
,,Wat mijn manager doet, dat wil ik over vier jaar ook doen. Via LinkedIn word ik veel benaderd door recruiters. Maar ik ga nu een opleiding volgen om volwaardig declarant te worden. Dat diploma wordt hoog gewaardeerd. Je kunt er makkelijk 3000 euro mee verdienen. M’n werkgever betaalt mijn opleiding van 3500 euro, met de voorwaarde dat ik drie jaar in het bedrijf blijf werken. Als je weg wil kan dat natuurlijk afgekocht worden. Maar ik wil hier graag blijven werken. Ik heb het naar m’n zin en ben net begonnen met aandelen.”

Aandelen?
,,We kunnen aandelen kopen. Hoeveel ik precies heb betaald, weet ik niet meer. Het eerste jaar spaar je, maar het tweede jaar kun je ermee spelen. En omdat ik werk bij een organisatie die wereldwijd werkt, gaat het nooit mis. Dat zei een collega tegen me. Ik heb me er nog niet in verdiept, dat ga ik volgend jaar doen. Maar hoe langer je meedoet, hoe meer winst. Een collega die al vijf jaar in de aandelen zit heeft er al het dubbele mee kunnen verdienen, dat is een mooi vooruitzicht.”

Weet je wat je collega's verdienen?
,,De meesten verdienen meer, maar ze zijn ook een stuk ouder dan ik. Eentje verdient 2900 euro, eentje 2700 euro… Ook weet ik dat er mensen binnen de organisatie zijn die minder verdienen. Maar degenen die meer verdienen zijn ook allemaal boven de dertig hè. Dan verdien ik dat ook. Moet haalbaar zijn.”

Verdient Emre genoeg?
Leeftijd: 23 jaar
Opleidingsniveau: MBO
Functie: Import-export
Branche: Transport / opslag / logistiek
Werkervaring: 1 jaar
Leidinggevend: 0 werknemers
Regio: Zuid-Holland
Hoofdkantoor: Verenigde Staten
Aantal werknemers: Meer dan 5000 werknemers
Budget: Nee

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor Emre’s functie 2.374 euro bruto ,,Ik vind het een realistische uitkomst. Als ik de opleiding haal dan ga ik 300 euro extra verdienen en dan zit ik er boven.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je een hoger salaris? Bekijk de tips in de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief