Volledig scherm
Wolf (26) is freelance schrijver en online marketeer. © Thijmen Geluk

‘In het begin verdiende ik de helft van nu, over twee jaar het dubbele’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Wolf (26) is freelance schrijver en online marketeer. Hij werkt locatie-onafhankelijk en reist de wereld rond.

Wolf (26) doet dit werk sinds november 2017. Hij heeft een master ingenieurswetenschappen gedaan. Tijdens zijn stages kwam hij er echter achter dat een typische kantoorbaan niet bij hem past. Hij koos ervoor locatie-onafhankelijk te worden en doet zijn werk nu vanaf zijn laptop in hostels, Airbnb’s en cafés overal ter wereld. Momenteel is hij in Mexico.

Wat verdien je?
,,Maandelijks ongeveer tussen de 2700 en 2800 euro bruto. Ik werk als freelancer, maar doe dat momenteel voor een opdrachtgever, Financer.com. Ik word uitbetaald per klus en dat kan zijn op basis van het aantal woorden dat ik schrijf, de hoeveelheid data die ik invoer, etcetera. Met sommige verdien ik 50 cent, met sommige 2 euro en met andere 700 euro. En ik werk elke dag. Soms 1 uurtje, soms 10 uur. Gemiddeld is het 5 à 6 uur per dag, afhankelijk van de inhoud van het werk. Maar als ik een week niet kan werken is dat ook geen probleem. Ik heb niet echt een vast tijdsschema.”

Blij mee?
,,Heel blij. Dit werk is ongelooflijk flexibel. Precies waar ik naar op zoek was. Ik schrijf vooral artikelen over financiën. Dat kan gaan over investeringsaccounts, leningen, besparingstips. Daarnaast moet ik oude webpagina’s updaten, contacten onderhouden met partners, mails beantwoorden.”

,,Bij deze opdrachtgever krijg je ook winstdeling. Hoe meer het project opbrengt, hoe meer ik verdien. In het begin verdiende ik de helft van wat ik nu krijg en waarschijnlijk verdien ik over twee jaar het dubbele van nu. Ik weet niet hoeveel er in totaal vanaf gaat, de boekhouding laat ik door iemand anders doen. Maar ik denk dat ik daar maandelijks een kleine 2000 euro van overhoud.”

Hoe zit het met die winstdeling?
,,Kort gezegd is het de omzet min de kosten en daar krijg je een deel van. In begin krijg je 4 procent en naarmate het project vordert wordt dat 12 procent.”

Eerder zo gewerkt?
,,Dit is mijn eerste baan als online freelancer. Ik heb er redelijk wat over gelezen en onderzoek naar gedaan. Het past goed bij me omdat ik een heel onafhankelijk persoon ben, die zijn vrijheid hoog in het vaandel heeft. Het kan me niet schelen of ik werk op een zaterdag of zondag, of  ’s nachts.”

Heb je contact met collega’s?
,,Iedereen is een remote worker. We werken met 30 tot 35 mensen en communiceren via Slack. Twee keer per jaar wordt er een work-retreat voor het hele team georganiseerd. Vorige keer was dat in Marokko, de keer daarvoor op Bali.”

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ik schat dat de persoon die al het langst samenwerkt met mijn baas rond de 5 à 7000 euro verdient per maand. Beginners verdienen rond de 1000 euro. Het duurde een half jaar voordat ik zelf passief inkomen ben gaan genereren. Wat uiteindelijk ook niet zo lang is.”

Hebben jullie het over de verdiensten?
,,Zeker. Alle input wordt geëvalueerd. Er is goeie communicatie tussen de teamleden.”

Hoe zie je de toekomst?
,,Tot mijn 35ste wil ik de wereld rondreizen om te kijken welk land ik geschikt vind om mij te vestigen. Hopelijk heb ik dan een plek gevonden die ik geschikt acht om kinderen op te voeden.”

Verdient Wolf genoeg? 

Leeftijd: 26 jaar
Opleidingsniveau: HBO
Functie: Online Marketing
Branche: Bank en verzekeringswezen / financiële instellingen
Werkervaring: 2 jaar

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor zijn functie 2.960 euro voor 40 uur. Wolf werkt ongeveer 30 uur in de week. ,,Ik ben heel tevreden met mijn loon. Ik voel geen werkdruk. Dus in vergelijking met een 30-urige week heb ik een gelijkwaardig loon met een 40-urige werkweek.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!