Volledig scherm
Dit is Sebastiaan van Lunteren. Hij verdient 3.038 euro per maand. © Thijmen Geluk

'In Nederland is het gewoon niet zo tof om veel geld te hebben'

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sebastiaan van Lunteren (30). 

Functie: beleidsmedewerker. Waar: ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Dienstverband: fulltime   Inhoud werk: hij houdt zich bezig met programma’s voor start-ups die zich richten op een duurzaam voedselsysteem.

Wat verdien je?

,,Bruto verdien ik 3.038 euro. En mijn werk betaalt de reiskosten. Ik krijg een OV-kaart voor de tweede klas. Mocht ik eerste klas willen reizen - wat veel ambtenaren doen, omdat ze dan kunnen werken in de trein - dan gaat dit van m’n loon af. Maar dit doe ik nog niet. Ik vind het nog te duur. Ik krijg 1.380 euro eindejaarsuitkering en 1.273 euro vakantiegeld. Toen ik twee jaar traineeship deed, heb ik acht maanden in Amerika gezeten en toen kreeg ik een buitenlandvergoeding. Dat verschilt per stad. Het meeste krijg je in Genève, daarna komt New York en daarna San Francisco, waar ik zat. 750 euro kreeg ik maandelijks. In Kenia of Vietnam krijg je 400 tot 600 euro extra.”

Verdien je wel genoeg? Check het met het Salariskompas !

Blij mee?

,,Goeie vraag. Mijn salaris is prima, ik kan er ruim van rondkomen, maar ik vind het voor mij niet heel veel. Na mijn studie ben ik gaan ondernemen - ik had een innovatiestudio met twee collega’s waarbij we duurzaamheidsinitiatieven zoals apps voor de gezondheidszorg of technologische oplossingen voor de visserij naar de markt brachten - en toen verdienden we nog geen 1.000 euro per persoon, per maand. Ik vond het prima om weinig te verdienen, maar op een gegeven moment vond ik het inhoudelijk niet meer leuk en dan gaat het lage loon je tegenstaan. Maar ik heb wel veel geleerd en meegenomen naar deze baan. Inmiddels heb ik vijf jaar werkervaring, ik ben academisch opgeleid, heb twee studies cum laude afgerond, dus als ik kijk naar anderen, zou ik zo rond de 4-5.000 euro bruto kunnen zitten.”

Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?

,,Ik heb nog nooit onderhandeld. Ik weet niet of dat veel gebeurt. Je kunt hier wel een aantal dingen vergoed krijgen. Zo heb ik van mijn opgespaarde vakantiedagen onlangs een fiets gekocht en is er een regeling voor fitnessabonnementen. Ik sta op contract voor 36 uur, maar werk 40 uur per week, dus ik heb wekelijks 4 uur extra, waardoor ik uiteindelijk 26 extra vakantiedagen per jaar heb, bovenop mijn 20 vakantiedagen. Maar ik ken weinig mensen die 50 vakantiedagen opnemen.”

Wat is normaal voor jouw functie? Bekijk het via het Salariskompas!

Ga je bij je volgende functioneringsgesprek onderhandelen over je salaris?

,,Ik vind dat niet heel eng. Als het hier al eng is, dan wil ik niet weten hoe het in de corporate-wereld moet zijn. Maar ik zou het nu niet zo gauw doen, want ik denk niet dat het zin heeft of op dit moment nodig is.”

Weet je wat je collega's verdienen?

,,,Veel directe collega's verdienen meer, want de meesten zijn ouder. Hoeveel ze verdienen, daar heb ik geen idee van. Ik zou het kunnen opzoeken, want de salarisschalen binnen de overheid zijn online te vinden.”

Ben je er niet nieuwsgierig naar?

,,Jawel, ik vraag het me wel af, maar ik heb het nog nooit opgezocht. Ik vind het nu wel leuk om zelf te delen wat ik verdien, maar stel dat ik tienduizend euro binnen zou harken, dan zou ik minder leuk vinden om te vertellen. In Nederland is het gewoon niet zo tof om veel geld te hebben. Als er een hummer langsrijdt - los van dat het een belachelijke auto is - haalt iedereen z’n neus op. Ik ben behoorlijk links en in die zin heb ik behoorlijk moeite met de welvaartsverdeling in Nederland. Als iemand mij zou zeggen: Sebas, vanaf morgen moet iedereen tien procent van z'n loon inleveren en dat gaat naar de mensen die niks hebben, dan twijfel ik daar geen seconde over.”

Maar je kunt nu toch ook al iets doen?

,,Zeker. Doe ik ook. Sinds tweeënhalf jaar heb ik een stabiel inkomen. Een deel van m’n salaris investeer ik in crowdfunding-projecten. Ik heb bijvoorbeeld obligaties van de fabriek van De Vegetarische Slager. Ik vind het leuk om daaraan bij te dragen. Met mijn inkomen kan ik keuzes maken die ík belangrijk vind voor de wereld. Geld is macht en je stemt met je portemonnee. Zo zie ik het wel.”

Verdient Sebastiaan genoeg?

Opleidingsniveau: universitair
Functiegroep: bestuur/beleidsmedewerker
Branche: Rijksoverheid
Werkervaring: 5 jaar
Leidinggevend: 0 medewerkers


Volgens het Salariskompas verdient Sebastiaan te weinig. Het gemiddelde salaris voor zijn functie is 4.368 euro, dat scheelt zo’n 1.318 euro. Sebastiaan: ,,Dit is niet echt een verrassing voor mij en ook wel vanzelfsprekend omdat ik voor een publieke organisatie werk. Ik had het dus wel verwacht. Het is geen obstakel. Ik heb er juist voor gekozen om te werken voor de Nederlandse maatschappij en dan verdien ik graag wat minder dan wanneer ik in de private sector zou werken.”

Hoe zit het met jouw salaris? Check het zelf hier !

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl