Volledig scherm
Gabrielle werkt 17 uur per week op de broodafdeling bij Albert Heijn. ,,Ik had besloten om lekker thuis voor m’n kinderen te zorgen. Maar al snel kreeg ik daar spijt van. Van hele dagen thuis werd ik gek.’’ © Thijmen Geluk

‘Mijn man heeft een cateringbedrijf, ik werk voor de gezelligheid’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Gabrielle, medewerker op de broodafdeling bij Albert Heijn.

Gabrielle (56) werkt 17 uur per week op de broodafdeling van Albert Heijn, maar maakt vaak ook meer uren. Ze was 17 toen ze begon met werken en heeft de streekschool gedaan.

Wat verdien je?
,,Mijn bruto salaris is 850 euro. Netto is dat 738,34 euro. Het valt dus mee wat er nog af gaat. Jaarlijks krijg ik ook een winstuitkering van 795,02 euro. Mijn overuren krijg ik niet uitbetaald, maar ik krijg daar vrije dagen voor. Ik heb weleens 14 weken vrij gehad daardoor.”

Blij mee?
,,Ja, super. Ik ben sowieso heel blij dat ik werk heb. Toen 28 jaar geleden mijn zoon werd geboren, heb ik ontslag genomen. Ik was toen slager bij een slagerij in een supermarkt. Ik had besloten om lekker thuis voor m’n kinderen te zorgen. Maar al snel kreeg ik daar spijt van. Van hele dagen thuis werd ik gek. Toen ben ik weer bij de slagerij gaan werken en inmiddels is die supermarkt overgenomen door Albert Heijn.”

Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Als je voor 300 euro per kwartaal boodschappen doet bij Albert Heijn dan krijg je 75 euro netto bij je salaris. Dat doe ik soms.”

Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Nee. Dat is niet van toepassing bij ons.”

Jammer?
,,Nee. We werken allemaal hard en we zijn allemaal gelijk.”

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,We zijn hartstikke open met z’n allen. Omdat ik ouder ben, ben ik wat duurder. Zij verdienen 10 euro per uur en ik 12,50. Als ze willen ruilen van dienst dan moeten we dat overleggen met de manager, maar negen van de tien keer mag het wel.”

Verdien je meer of minder dan je partner?
,,Duizend keer minder, haha. Voor het geld hoef ik het niet te doen, want mijn man is eigenaar van een cateringbedrijf. Ik werk voor de gezelligheid.”

Wat vindt hij daarvan?
,,Helemaal prima, zeker weten. We zijn heel makkelijk. Over geld hebben we nooit geen woorden gehad. We overleggen niks en het gaat al dertig jaar goed. Al koop ik de raarste dingen, het doet hem niks. Maar ik ben best bescheiden hoor. Eens in de zoveel tijd heb ik een uitbarsting en koop ik een trui van 150 euro, maar dat is eigenlijk wel het gekste.”

Verdient Gabrielle genoeg?

Leeftijd: 56 jaar
Functie: Winkelpersoneel
Branche: Detailhandel
Werkervaring: 39 jaar

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor haar functie 2.269 euro bruto op basis van 40 uur. Dat zou voor 17 uur 964,32 zijn. Dat is 114,32 euro minder dan ze nu verdient. ,,Het boeit me niet hoor. Ik ben tevreden. Een vriendin van me krijgt 18 euro per uur bij een slagerij, maar ze heeft het niet naar d’r zin. Daar zou ik niet voor tekenen. Prettig werk is heel belangrijk. Elke ochtend ga ik vrolijk naar m’n werk.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas 

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je een hoger salaris? Bekijk dan de video hieronder: 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!