‘Mijn man zei: het is wel gek dat je minder verdient dan een kantinejuf’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Joke (58), ze werkt sinds 2000 voor 16 uur als onderwijsassistent op een basisschool. Ze heeft hiervoor 17 jaar in het speciaal onderwijs gewerkt. Joke heeft de mbo-opleiding kinder- en jeugdverzorging gedaan.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Ik zit in salarisschaal vier, trede 11. Mijn bruto-salaris is 2298 euro op fulltime-basis.”
En hoeveel is dat voor jou?
,,Mijn man houdt de financiën bij. Dus wat er overblijft? Tsja, ik weet het niet. Wacht ik vraag het even... Mijn netto-inkomen is 877,40 euro.”
Blij mee?
,,Nou, ik vind het lastig om te zeggen, maar eigenlijk is het antwoord ‘nee’. Ik vind dat ik meer betaald mag krijgen voor het werk wat ik doe. Want als ik het vergelijk met andere mensen van deze salarisrubriek - zo was er eens een mevrouw die werkt op de broodafdeling van de AH - zij verdient ongeveer net zoveel als ik. En zij komt niet terug voor vergadering of studiedagen.”
Heb je geprobeerd om te onderhandeld over je salaris?
,,Ik heb het artikel uitgeprint en meegenomen naar mijn directrice. Maar haar reactie was dat het een vaststaand salaris is en er niet over onderhandeld kan worden.”
Kun je onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Ik laat mij regelmatig bijscholen. Onlangs heb ik een dyslexie-cursus van 500 euro betaald gekregen. Dat is super, maar daar heb ik wel om moeten zeuren. De vorige cursussen heb ik zelf betaald.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ik heb het gecheckt bij een collega. Ook zij is van speciaal onderwijs naar regulier onderwijs overgestapt. En daardoor in een schaal lager gekomen. Ik ben nu wel aan het nadenken om weer naar speciaal onderwijs te gaan. Maar het liefst blijf ik waar ik nu zit, want ik vind mijn werk heel leuk. Jeetje, waarom kunnen ze niet gewoon meer betalen?”
Heb je het er met collega’s over?
,,Bedragen worden niet genoemd. En eerlijk gezegd heb ik me er nooit mee bezig gehouden. Mijn man heeft jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt en financieel hebben we het altijd prima gehad. Maar onlangs zei mijn man: waarom zou je er niet reëler naar kijken? Het is toch wel gek dat je minder verdient dan een kantinejuf.”
En nu?
,,Ik stop graag extra tijd in mijn werk, maar ik merk dat het voor lief wordt aangenomen. Ik denk dat het goed is om nu te bekijken: waar liggen mijn verantwoordelijkheden. Vrijdag 15 maart staakten de leraren voor betere condities. Ik heb niet gestaakt, want het gaat niet over meer geld voor ondersteunende functies. Soms vraag ik me af: moet ik dan de stap zetten om ergens anders te werken? Maar ja, waar dan?”
Verdient Joke genoeg?
Leeftijd: 58 jaar
Opleidingsniveau: MBO
Functie: Onderwijs overig
Branche: Onderwijs en wetenschap
Werkervaring: 19 jaar
Aantal werknemers: 21 tot en met 50 werknemers
Budget: Nee
Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor haar functie 2.870 euro bruto. Dat is 572 euro meer dan Joke krijgt. ,,Ik word er nerveus van. Hoe kunnen wij klassenassistenten voor onszelf gaan opkomen?”
Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden
1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.
2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.
3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.
4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.
5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.
6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.
7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.
Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Dienstverbanden van 50 jaar straks geen uitzondering meer, hoe houden werknemers het vol?
Hoe populair jobhoppen tegenwoordig ook is, een trouwe groep Nederlandse werknemers heeft nog steeds ‘een baan voor het leven.’ Met de verhoging van de pensioenleeftijd zullen dienstverbanden in de toekomst alleen maar langer worden, tot wel 50 jaar of meer. Maar hoe houd je personeel zo lang scherp aan het werk? -
Uber heeft aparte toiletten voor partners en chauffeurs: ‘Ik voelde me buitengesloten’
Taxidienst Uber heeft op verschillende Amerikaanse vestigingen mooie toiletten voor de partners maar taxichauffeurs die voor Uber werken moeten hun behoefte doen op een andere – minder luxe - wc. -
Fraaie baard leverde dakloze Xavier (51) een carrière op als model
Xavier Malice (51) zwierf al jaren als dakloze door de straten van de Belgische stad Tournai, toen op een dag een casting director langsliep. Zo onder de indruk was zij van Malice's voorkomen dat ze hem overhaalde mee te doen aan een modellencasting, met succes. -
‘Je bent als piloot pas interessant met 500 tot 1000 vlieguren en een tot twee jaar werkervaring’
Dankzij de aantrekkende economie wordt er meer gevlogen, en is er grote vraag naar piloten. Helaas is dit werk nog steeds alleen weggelegd voor de happy few. Na het afronden van een opleiding van wel 100.000 euro moet nog veel meer tijd en geld geïnvesteerd worden om überhaupt in aanmerking te komen voor een baan. -
Salaris Gerard (64) heeft zijn loonstrook nog nooit gelezen: ‘Mijn vrouw doet de geldzaken’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Gerard (64) is al 31 jaar grondwerker.
-
Waarom dat enórme kerstpakket toch altijd tegenvalt
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het ‘meer is minder’-effect -
Dit betekent de nieuwe NS-dienstregeling voor jou
Op zondag 15 december gaat de nieuwe dienstregeling van de NS in. Maar betekent dit ook dat je als treinende forens een paar minuten langer kunt doorslapen, of moet je juist eerder je bed uit? Dit zijn de grootste veranderingen in het spoorboekje. -
Wat doet een... Landmeter Marco (47) maakt het gezellig met collega's: ‘Voor 11 uur al acht koppen koffie op’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: landmeter bij RPS, Marco Jacobs (47).