Volledig scherm
© ANP

NS adviseert om maandag thuis te werken

UpdateDe NS waarschuwt treinreizigers dat er op maandagochtend landelijk veel hinder zal ontstaan door de acties voor het bevriezen van de AOW-leeftijd op 66 jaar. Directeur Roger van Boxtel adviseert forenzen daarom om thuis te werken als dat kan.

Een groot deel van de NS-medewerkers sluit zich bij die acties aan en gaat pas na 07.06 uur aan het werk, 66 minuten later dan de bedoeling is. ,,Afhankelijk van het aantal standplaatsen van waaruit actie wordt gevoerd kan dit potentieel de hele dag grote hinder geven”, aldus de NS.

NS-topman Roger van Boxtel vindt het jammer dat voor deze vorm van actievoeren is gekozen. ,,Staken mag, dat is een recht in Nederland. Dat gaan we ook niet tegenwerken, maar ik vind het wel jammer naar onze reizigers toe. Want die verwachten gewoon dat de treinen rijden.”

Hij belooft dat de spoorwegen er alles aan zullen doen om de dienstregeling na de staking zo snel mogelijk op te starten. ,,Ik wil de reizigers om geduld vragen, want het kan maandag wat tegenzitten. We doen ons uiterste best om zo snel mogelijk de treinen weer op het spoor te hebben”, aldus Van Boxtel.

Niet alleen problemen openbaar vervoer

Naast reizigers in het openbaar vervoer ondervinden maandag ook automobilisten hinder van de pensioenprotesten. De ochtendspits wordt volgens de ANWB ‘heel druk’ door de pensioenacties. En het gaat ook nog eens regenen. Het openbaar vervoer ligt van 06.00 tot 07.06 uur 66 minuten stil, omdat de bonden willen dat de pensioenleeftijd op 66 jaar blijft. Verwacht wordt dat veel forenzen kiezen voor de auto, aldus de ANWB.

Naast de 66 minuten durende staking in het openbaar vervoer, voeren ook de hulpdiensten maandag actie. Die rijden maandagochtend naar Den Haag voor de manifestatie die daar wordt gehouden. Ze rijden over de hele breedte van de snelweg met een snelheid van 66 kilometer per uur.