Op sollicitatiegesprek? Dit is wat je wel én vooral niet moet doen
sollicitatietipsTijdens een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk zo goed mogelijk overkomen. Met deze tips van Nationale Vacaturebank weet je wat je wel moet én vooral niet moet doen om indruk te maken op je gesprekspartners.
Delen per e-mail
Een sollicitatiegesprek is voor de meeste werkzoekenden een spannend gebeuren. Om andere kandidaten de loef af te steken moet je jezelf van je beste kant laten zien en ook nog aantonen waarom jij dé kandidaat voor de baan bent. Je moet je zenuwen de baas proberen te blijven, en je antwoord klaar hebben op moeilijke vragen waarmee je gesprekspartners proberente testen wat voor vlees ze in de kuip hebben.
Wie je ook voor je hebt, er zijn bepaalde ongeschreven regels waar je je maar beter aan kan houden. Dit is wat je tijdens een sollicitatiegesprek wél en vooral níet moet doen:
Wat je wél moet doen:
1. Zet je telefoon uit. Let op: dat betekent écht uit. Laat ‘m ook niet op trilstand staan. Als je gebeld wordt, is dit getril alsnog hoorbaar. Dat is erg storend en kan de indruk wekken dat dit gesprek misschien helemaal niet zo'n grote prioriteit voor je is.
2. Wees beleefd. Laat je niet alleen van je beste kant zien tegenover je gesprekspartners. Wees ook netjes tegen de receptioniste en eventuele andere personen die je tegenkomt in het bedrijf. Mocht je daar immers komen werken, dan heb jij ook op hen alvast een goede indruk gemaakt.
3. Stel je netjes voor. Zeg duidelijk je naam en geef een stevige handdruk. Let wel op dat je niet knijpt!
4. Zorg dat je rechtop zit. Dit zorgt voor een actieve houding, waardoor je ook actief overkomt op je gesprekspartners. Probeer daarbij niet te stijf te worden en nog wel je schouders te ontspannen.
Wat je níet moet doen:
1. Kom niet te laat. Dit klinkt misschien logisch, maar is gewoon heel erg belangrijk voor de eerste indruk die je maakt. Mocht je - door autopech of treinstoring - toch te laat komen, bied dan je excuses aan en bedank je gesprekspartners voor het wachten. En ook al gaf je navigatiesysteem je de verkeerde route, of trok er een onverlaat aan de noodrem waardoor jij te laat kwam, geef andere mensen néet de schuld van jouw tijdnood. Dan kom je over als iemand die altijd anderen de schuld geeft van dingen die mis gaan.
2. Houd negatieve uitlatingen voor je. Ook al was je in je vorige baan niet tevreden, kraak je vorige werkgever en collega’s niet af tijdens je sollicitatiegesprek. De werkgever zal zich afvragen of je ook zo over je nieuwe baan zal praten.
3. Ook al ben je nog zo enthousiast om je verhaal te doen, onderbreek de ander niet. Laat je gesprekspartners hun verhaal afmaken en wacht netjes op jouw beurt met antwoord geven.
Nog meer tips voor je volgende sollicitatiegesprek vind je in het volledige artikel op Nationale Vacaturebank.
Op zoek naar een nieuwe baan? Vul hieronder je gegevens in en krijg interessante functies direct in je mailbox:
Vergeet zelf niet deze vragen te stellen als je solliciteert:
Lees de beste artikelen op het gebied van werken carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Uber heeft aparte toiletten voor partners en chauffeurs: ‘Ik voelde me buitengesloten’
Taxidienst Uber heeft op verschillende Amerikaanse vestigingen mooie toiletten voor de partners maar taxichauffeurs die voor Uber werken moeten hun behoefte doen op een andere – minder luxe - wc. -
Fraaie baard leverde dakloze Xavier (51) een carrière op als model
Xavier Malice (51) zwierf al jaren als dakloze door de straten van de Belgische stad Tournai, toen op een dag een casting director langsliep. Zo onder de indruk was zij van Malice's voorkomen dat ze hem overhaalde mee te doen aan een modellencasting, met succes. -
‘Je bent als piloot pas interessant met 500 tot 1000 vlieguren en een tot twee jaar werkervaring’
Dankzij de aantrekkende economie wordt er meer gevlogen, en is er grote vraag naar piloten. Helaas is dit werk nog steeds alleen weggelegd voor de happy few. Na het afronden van een opleiding van wel 100.000 euro moet nog veel meer tijd en geld geïnvesteerd worden om überhaupt in aanmerking te komen voor een baan. -
Salaris Gerard (64) heeft zijn loonstrook nog nooit gelezen: ‘Mijn vrouw doet de geldzaken’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Gerard (64) is al 31 jaar grondwerker. -
Waarom dat enórme kerstpakket toch altijd tegenvalt
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het ‘meer is minder’-effect
-
Dit betekent de nieuwe NS-dienstregeling voor jou
Op zondag 15 december gaat de nieuwe dienstregeling van de NS in. Maar betekent dit ook dat je als treinende forens een paar minuten langer kunt doorslapen, of moet je juist eerder je bed uit? Dit zijn de grootste veranderingen in het spoorboekje. -
Wat doet een... Landmeter Marco (47) maakt het gezellig met collega's: ‘Voor 11 uur al acht koppen koffie op’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: landmeter bij RPS, Marco Jacobs (47). -
PREMIUM
Jonge artsen vatbaar voor burn-out: ‘Ik was aangenomen voor 36 uur maar werkte dubbel zoveel’
We lezen dagelijks over de hoge werkdruk in de zorgsector. Maar hoe voelt het nu écht om continu te moeten rennen voor patiënten? Ex-ziekenhuisarts Niki Achterkamp (30) vertelt over haar burn-out en tipt wat volgens haar anders zou moeten in de zorg.