Volledig scherm
© ANP

Ruim helft van de zzp'ers heeft zich bewust niet verzekerd

Ruim de helft van de zzp’ers is bewust niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, zo blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van ABN AMRO. In totaal werkt bijna 80 procent zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Van de ondervraagde zelfstandigen zegt 54 procent zich niet te hebben verzekerd. De reden? Ze vinden de verzekering te duur, hebben zelf geld gespaard voor als er iets mis gaat of verwachten terug te kunnen vallen op het inkomen van hun partner.

Niet verplicht

,,Dat het percentage zo hoog is, verbaast ons ook wel,’’ zegt Madeline Buijs, Sector Econoom ZZP voor ABN AMRO. ,,We geven onze klanten geen sturend advies op dit gebied – je bent niet verplicht om je te verzekeren – maar we raden wel aan om erover na te denken. De economie trekt aan en zzp’ers krijgen meer opdrachten. Daardoor wordt het makkelijker om geld hiervoor opzij te zetten.’’ Van de zzp’ers zegt in totaal 78 procent geen verzekering te hebben. Vierentwintig procent van de ondervraagden is dus onbewust onverzekerd.

,,De afgelopen jaren hadden zzp’ers het lastig, dat zou kunnen verklaren waarom mensen er niet aan zijn begonnen. Na de crisis zijn veel mensen zzp’er geworden na een ontslag. Ze zijn er als het ware ingerold,’’ zegt Buijs. ,,Een startende zelfstandige denkt ook eerst aan zaken als het uurtarief en het opbouwen van een netwerk. Verzekeren wordt iets dat je voor je uitschuift. ‘Daar kijk ik later wel naar,’ wordt er vaak gedacht.’’

Dwarslaesie

Zzp’ers staan er bij ongeval of ziekte alleen voor. Zonder verzekering of andere voorziening raken zij soms in de knel. Dat overkwam ook freelance grafisch ontwerper Lars de Beer (40), die een dwarslaesie opliep na een mountainbike-ongeluk maar geen arbeidsongeschiktheidsverzekering had. Vrienden begonnen daarop een crowdfundingsactie om zijn ziektekosten te dekken.

Zelfstandigen zouden er volgens Buijs goed aan doen te stoppen met uitstellen. ,,Veel zzp’ers verwachten volgend jaar nog zelfstandig te zijn. Als je van plan bent langer zo door te gaan, is het altijd verstandig enige zekerheden in te bouwen. Het is misschien niet leuk om mee bezig te zijn, maar wel nodig om je erin te verdiepen.’’ 

Lees alle artikelen op het gebied van werk en carrière op onze Werkt-pagina en meld je aan voor de nieuwsbrief!

  1. Hoe je goedbedoelde hulp als vrijwilliger in het buitenland helemaal verkeerd kan vallen
    PREMIUM

    Hoe je goedbedoel­de hulp als vrijwilli­ger in het buitenland helemaal verkeerd kan vallen

    Zoek je een werkavontuur als vrijwilliger in een ver land? Let dan op of je goedbedoelde hulp ook zo overkomt bij de mensen daar, waarschuwen deskundigen Yolande van Wijk en Judith van de Kamp. Denk bijvoorbeeld aan het ‘weeshuistoerisme’, waar de constante stroom aan arriverende en vertrekkende vrijwilligers de hechtingsproblemen van wezen lijkt te verergeren. Hoe kies je als leek een goede organisatie?