Volledig scherm
Jochem (42) is teamleider recruitment © Thijmen Geluk

Teamleider Jochem: ‘Wat mijn baas verdient? Ik zou het niet willen weten’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jochem (42), teamleider recruitment bij advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. Hij heeft Personeel en Arbeid gestudeerd.

Wat verdien je?
,,Ik krijg op mijn loonstrookje 4853 euro bruto voor 40 uur werken. Het netto-bedrag is inclusief vakantiegeld, dat is elke maand 150 euro, dus in totaal verdien ik 3210 euro netto.”

Blij mee?
,,Superblij. Hier spreekt een blije witte man. In deze tijd zijn er veel boze witte mannen, maar mij hoor je niet klagen. Ik werk bij het prachtigste bedrijf van de wereld.”

Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,De beste is flexibiliteit. We hebben elf kantoren en alleen maar flexplekken. Iedereen bij onze organisatie krijgt een NS-business card, dus je kunt overal naartoe reizen. Ik zeg altijd: het maakt me niet uit waar je werkt, als het werk maar af is. Is het dertig graden, ga lekker op het strand werken.”

Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Ik heb 4,5 jaar geleden onderhandeld. Toen hebben ze mij een bod voorgelegd. Bij de Nationale Vacaturebank heb ik gecheckt wat voor mijn werkzaamheden passend zouden zijn. Ik zag dat dit bedrag 200 euro hoger was. Bij het volgende gesprek heb ik het bedrag uitgeprint meegenomen en het ze laten zien en gevraagd of er nog iets aan te doen was. Ze zeiden: ‘prima, dan geven we je een schaal hoger’.”

Werkt jouw organisatie met bonussen?
,,De allerhoogste schalen krijgen bonussen. Daaronder wordt een gratificatie gegeven tussen de 1000 en 2500 euro. Ik heb die wel eens gehad. Je krijgt deze als je iets bijzonders doet, bijvoorbeeld wanneer uit cijfers blijkt dat je veel hebt bespaard of gewonnen. Een gratificatie kan elk moment van het jaar worden uitgedeeld. Vorig jaar heeft mijn hele team individueel een gratificatie gekregen, omdat we met vijf man 254 nieuwe mensen hadden geregeld. Dat is nog zonder de stagiairs en afstudeerders. Wanneer je alles optelt kom je rond de 400 mensen. De HR-directeur zei: zo’n prestatie is in de geschiedenis van het bedrijf niet voorgekomen, daarom willen wij jullie dit aanbieden.”

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ik weet de salarissen van de teamleden waar ik leiding aan geef. Ik heb ook verder geen teamleiders naast mij staan. Wat mijn baas verdient? Ik zou het niet willen weten. Wat heb je daaraan?”

Je twijfelde om aan deze rubriek mee te doen. Waarom?
,,Ik vind het vervelend voor de mensen die minder verdienen en de eindjes aan elkaar moeten knopen om te overleven. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik in deze situatie zit. Ik ken het ook wel van de andere kant. Als student moest ik op een houtje bijten. Dus ik weet hoe het is om niet veel geld te hebben. En wanneer ik van die tv-programma’s kijk als Een dubbeltje op zijn kant, dan heb ik tranen in m’n ogen. Potverdorie zeg. Ik gun die mensen ook het beste.”

Verdien je meer of minder dan je partner?
,,Mijn vrouw verdient ietsjes minder. Zij werkt 32 uur per week. Dat mannen en vrouwen verschillend worden uitbetaald, vind ik moeilijk. Hoe gaan we dit aanpakken? Ik zou zeggen: vrouwen, onderhandel! Laat je niet uit het veld slaan. Zorg dat je goed ten strijde gaat met alle argumenten. Maar ja, dit advies zou ik ook aan een man geven.”

Verdient Jochem genoeg?

Leeftijd: 42 jaar
Opleidingsniveau: HBO
Functie: Werving & selectie
Branche: Advies/Consultancy
Werkervaring: 15 jaar
Leidinggevend: 5 werknemers

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor zijn functie 4.873 euro bruto. ,,Iets meer dan ik verdien. Nou, ik ga met dit papiertje weer naar m’n baas. Haha, nee hoor. Grapje.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief