Volledig scherm
Alexander (38) verdient netto gemiddeld 2350 euro per maand. © Thijmen Geluk

Touringcar-chauffeur Alexander: ‘Je moet leren dat de toeslagen maar een extraatje zijn’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Alexander (38) werkt fulltime als touringcar-chauffeur. Hij doet dit nu 19 jaar bij hetzelfde bedrijf.

Wat verdien je?
,,Bruto verdien ik 2981 euro en dat is netto tussen de 2150 en 2550 euro. Dat heeft te maken met toeslagen voor de weekenden, nacht en feestdagen. Op een zaterdag krijg ik 3,97 euro bruto per uur extra. Op zondag 4,89 euro bruto per uur. En voor de feestdagentoeslagen geldt dat je bovenop het zondagtarief er altijd een dag voor terugkijkt, of je die dag nu 1 uur gewerkt hebt of meer.’’ 

,,De nachttoeslag geldt tussen 12 uur ‘s nachts en 6 uur ‘s ochtends en bedraagt 2,63 euro per uur. En deze komt bovenop de toeslag in het weekend. Als laatste is er nog de buitenlandtoeslag. Dat is op het moment dat je bijvoorbeeld met een groep naar wintersport gaat. Je krijgt dan 15 euro per dag extra en daarnaast wordt mijn volledige levensonderhoud betaald: overnachting, ontbijt, lunch en avondeten.”

Blij mee?
,,Ik ben er wel blij mee. Je moet alleen wel leren dat de toeslagen maar een extraatje zijn. April, mei, juni, september en december zijn de drukke maanden. Het bedrijf waar ik voor werk probeert met feestdagen niks aan te nemen, tenzij het een klant is die het hele jaar door al bussen bestelt.”

Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Ik kan tegen een aanzienlijk laag bedrag fitnessen. Normaal zou ik 49 euro per maand voor mijn abonnement moeten betalen, via bedrijfsfitness wordt het voor 12 euro aangeboden. Dat verrekenen ze met je brutoloon. En ik mag cursussen volgen. Bij ons bedrijf moet je verplicht EHBO volgen, maar dat is niet overal zo. Maar als je bedenkt dat je soms wel 92 mensen in je bus hebt zitten die allemaal bejaard zijn… Ook kun je cursussen volgen die lifestyle-gerelateerd zijn. We hebben een zittend beroep, dus wat eet en drink je en hoe hou je jezelf fit? En tegenwoordig wordt er veel nadruk gelegd op milieuvriendelijk rijden.”

Quote

Normaal zou ik 49 euro per maand voor mijn abonnement moeten betalen, via bedrijfs­fit­ness wordt het voor 12 euro aangeboden

Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Bij binnenkomst wel: ik heb gevraagd wat het bedrijf mij kon bieden. Ze werken met een schaal tussen de 0-15 jaar ervaring. Bij mij deden ze het voorstel om in te stappen op 8 jaar. Ik weet zeker dat het komt doordat er toen een gigantisch tekort aan chauffeurs was.”

Je werkt nu 19 jaar voor hetzelfde bedrijf, ooit gedacht om ergens anders te gaan werken?
,,Nee. We zijn met een klein team en er wordt geregeld een biertje met elkaar gedronken, na het werk uiteraard. We hebben een directie zonder kapsones, die ook gewoon helpt met schoonmaken. Voor hen is het ook vooral overleven in plaats van ondernemen. Het zijn kleine marges die je draait, er is altijd wel iemand die onder je prijs gaat zitten. Ons wagenpark is gemiddeld 4 tot 5 jaar oud. Wanneer een aanbieder komt met bussen van 10 jaar oud en het 20 procent goedkoper doet, dan kijken ze niet naar het comfort of dat onze bussen milieuvriendelijker zijn. Ze gaan voor de laagste prijs.”

Quote

We hebben een directie zonder kapsones, die ook gewoon helpt met schoonma­ken

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ja, want iedereen zit in dezelfde cao. En we hebben het ook over het salaris. De ene keer klaag je, de andere keer ben je tevreden. Als ik een rit krijg waarbij ik kinderen naar zwemles moet brengen ben ik niet heel blij. Dat kan zomaar een zooitje worden in je bus. Maar wanneer ik een rit mag maken met bejaarden, dan vind ik dat het mooiste. Je zit wel met een heleboel rollators die je kwijt moet, maar de mensen zijn zo dankbaar. Sommigen sparen een heel jaar om een dagje mee te gaan met een busreis. Dat geeft je toch een warm gevoel.”

Verdient Alexander genoeg?

Leeftijd: 38
Aantal jaar werkervaring: 19
Aantal werkzame uren per week: 40
Opleiding: mbo

Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie 2190 euro bruto. ,,Daar zit ik boven. We hebben de cao Besloten vervoer. Dat is niet te vergelijken met taxi, transport, koeriersbedrijven of streekvervoer en ook niet te vinden in deze salariswijzer.”

Check het zelf via de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank.

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is de Salariswijzer? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant.

Vul hieronder je e-mailadres in en krijg interessante banen direct in je inbox:

Wil je een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!