Volledig scherm

‘Unieke’ boete voor bedrijf waar verongelukte Ruiz (15) maaltijden voor bezorgde

Het bedrijf waarvoor de 15-jarige Ruiz Meijer maaltijden bezorgde toen hij vorig jaar januari in Utrecht om het leven kwam, krijgt een boete van 7500 euro omdat de jongen na 19.00 uur ’s avonds aan het werk was. 

Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten. De bedrijfsleider van het bedrijf, BurgerMe, krijgt daarnaast een taakstraf opgelegd, omdat hij zich niet aan de wet Kinderarbeid heeft gehouden door de jongen na 19.00 uur  in te roosteren. Het is nog niet bekend hoeveel uur die werkstraf bedraagt, later deze maand staat een zogenaamde TOM-zitting (Taakstraf Openbaar Ministerie) gepland. Als hij die schikking niet accepteert, moet hij alsnog voor de rechter verschijnen.

Vaker

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie omschrijft de beslissing als ‘redelijk uniek’. Niet eerder legde het OM een bezorgbedrijf een dergelijke boete op én moet een bedrijfsleider op zitting verschijnen. ,,Het bedrijf is vaker gewaarschuwd en beboet, vandaar dit besluit.’’ Normaal is het controleren van werktijden een taak van de arbeidsinspectie. Maar omdat hier sprake was van een dodelijk ongeval, werd dit een strafrechtelijke zaak voor het OM.

Quote

Het bedrijf is vaker gewaar­schuwd en beboet, vandaar dit besluit

woordvoerder Openbaar Ministerie

BurgerMe is niet bereikbaar voor commentaar op de beslissing. De woordvoerder benadrukt dat de beslissing alleen te maken heeft met het bezorgtijdstip waarop de minderjarige maaltijdbezorger actief was en niets met de schuld rond het ongeval.

De jonge maaltijdbezorger Ruiz stak in het donker bij regenachtig weer rond 20.50 uur over toen hij werd aangereden door een automobilist die onder invloed was van cannabis. De bestuurder, Thomas H. (22) uit Breukelen, reed 80 kilometer per uur waar 50 was toegestaan en kon niet op tijd remmen. Hij had restanten van drugs in zijn lichaam door het roken van joints.

Rijontzegging

Thomas H. kreeg in de strafzaak rond het ongeval vorig jaar al negen maanden gevangenisstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk, en een taakstraf van tachtig uur. Ook moest hij voor twee jaar zijn rijbewijs inleveren. Mogelijk volgt nog een hoger beroep, omdat het OM een hogere straf voor ogen had.

Bekijk ook: maaltijdbezorgers moeten het bestelde eten warm bij de klant zien te krijgen. Maar met haast in het donker en door de regen fietsen brengt risico's met zich mee.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief