Volledig scherm
Jelle Drijver leerde ondernemen op de basisschool. © Intermediair

Van stofzuigverkoper naar eigen baas

Jelle Drijver is trainer, adviseur, podcaster en makelaar. Ondanks dat alles vindt hij niet dat hij werkt voor zijn geld.

Op de basisschool wilde Jelle Drijver altijd glasblazer worden, maar dat veranderde toen hij bij de bouwmarkt een zakmes kocht, vertelt hij tegen Intermediair. ,,Het zakmes van 2,50 gulden nam ik mee naar school. Er kwamen wat kinderen om me heen staan die vroegen waar ik het mes had gekocht. Ik zei: die verkoop ik zelf, ze kosten 10 gulden en hoeveel wil je er hebben?" 

Vier kinderen bestelden er eentje, maar dat tientje om ze te kopen had hij niet. ,,Mijn vader zei toen: je mag tien gulden hebben, maar dan betaal je wel twee gulden rente. Nadat hij me uitlegde wat rente precies was, vond ik het eigenlijk wel een goede deal. Niet doen zei hij toen, ook met de bank moet je altijd onderhandelen. Na poging twee kwamen we uit op 1 gulden rente. Dus toch nog 29 gulden winst gemaakt. Vanaf dat moment wilde ik ondernemer worden.’

Na de mbo-studie Ondernemer Groothandel in Groningen, begon hij aan de hbo-opleiding Vastgoed & Makelaardij. Die maakte hij niet af.  ,,Ik werd lid van de roeivereniging met een vriend en we waren vooral lekker aan het feesten. Toen ben ik een jaar lang stofzuigers gaan verkopen langs de deuren, een heel goede les."

Heb je dat lang volgehouden?

,,Na een jaar ben ik reclameborden gaan verkopen in voetbalstadions. Ze zochten iemand met minimaal hbo en veel werkervaring. Dat had ik allemaal niet, maar die laptop en auto van de zaak hadden mijn interesse. Ik zei over de telefoon tegen de directeur: 'Ik heb iets en weet zeker dat je daar heel blij van gaat worden. Maar ja, het komt per telefoon niet zo goed over dus ik moet even langskomen. Wanneer zou het uitkomen: op woensdag of donderdag? Op woensdag heb ik altijd tompoucen bij me.' Dus ik daar langs op een woensdag, hij zei heel nieuwsgierig te zijn terwijl hij lekker aan zijn taartje zat te eten. 'Nou ja' zei ik. 'Je zoekt iemand die zich telefonisch weet te onderscheiden en daardoor overal binnenkomt, ik zit nu bij u aan tafel, wanneer zou ik kunnen beginnen?' Ik kon direct aan de slag en we hebben het nooit meer over hbo of werkervaring gehad."

En na een jaartje ben je lekker voor jezelf begonnen?

,,Ik groeide steeds meer naar een rol als zelfstandige. Ik trok het bijvoorbeeld heel slecht als managers precies zeiden hoe ik iets moest aanpakken zonder naar naar mijn eigen mening te vragen. Op de Montessori Basisschool had ik meester Dick Hunting, een koning. Als we iets moesten doen en ik wilde het anders, zei hij altijd: waarom denk je dat het zó moet? Uiteindelijk deden we het alsnog op zijn manier, maar hij ging wél het gesprek aan en luisterde naar mijn ideeën."

Wist je al wat je ging doen toen je daar stopte?

,,Nee, ik ben op de motor gestapt en twee maanden in Spanje geweest tot mijn geld op was en ik pruttelend met een bijna lege tank in Nederland aankwam. Daarna ben ik bij mijn oom en tante in de Achterhoek op een zolderkamer gaan zitten tegen kost en inwoning. Als een gek ging ik me verdiepen in online marketing en werd lid van wat netwerkclubs in de buurt. Tijdens de gesprekken met die ondernemers rolde ik zomaar in het ondernemersadvies op het gebied van social media. Wat kost je per uur, zeiden ze dan waarop ik zei: wat vind je zelf reëel? Die bedragen die ze noemden, vond ik behoorlijk. Binnen no time had ik genoeg geld verdiend om naar Utrecht te verhuizen."

We kennen je ook van je podcast en je vele filmpjes over marketing. Is die online aanwezigheid ook belangrijk voor alle ondernemers?

,,Zeker, via de podcast heb ik mensen gesproken die ik normaal nooit zou spreken. En als er een onderwerp is waar ik niets van weet, dan nodig ik iemand uit die wel alles weet. En het is voor mij goed om op regelmatige basis content te maken; ik neem alles op op video en kan het op allerlei manieren weer delen. Het begint bij een filmpje en de spin-offs in de vorm van blogs en podcasts, zie je overal terug."

Is er nog wat te dromen over?

,,Als kind wilde ik altijd rijk worden; geld en spullen stonden voor succes op de een of andere manier. Maar daar is wel verandering in gekomen, het is al lang niet meer zo belangrijk. Ik ken ook zo veel mensen die een burn-out hadden rond hun twintigste, dertigste omdat ze altijd maar doorwerkten. Inmiddels begrijp ik dat rijk zijn niets te maken heeft met het aantal nullen op je bankrekening. Ik doe vooral waar ik heel blij van word, geef leuke lezingen, presenteer, verhuur panden en geef advies. En uiteraard heb ook ik gewoon een inkomen nodig om de hypotheek van te betalen, maar dat lukt prima. Mijn vriendin zegt weleens: jij hebt makkelijk praten, jij kan de hele dag een beetje doen wat je leuk vindt. En zo is het natuurlijk ook, maar daar kies ik dan ook heel bewust voor. Als ik elke dag kan blijven doen waar ik blij van word, dan word ik heel gelukkig oud."

Het volledige artikel van Intermediair lees je hier