Volledig scherm
Topman Jos Baeten (rechts) en CFO Chris Figee van ASR tijdens de persconferentie over de beursgang van de verzekeraar in 2016. © ANP

Verzekeraar ASR stopt met bonussen voor de top

Verzekeraar ASR wil af van de bonussen voor de raad van bestuur. Ook de salarisverhoging van de top wordt aan banden gelegd.

De verzekeraar presenteerde vanochtend zijn nieuwe beloningsbeleid voor de periode vanaf 2020. De aandeelhouders mogen zich daar op 22 mei over buigen. Er is de laatste jaren veel rumoer rond de beloningen van topmensen in de financiële sector. Zo verhoogde ING direct het salaris van de topman toen het bedrijf de staatssteun had terugbetaald. Vorig jaar wilde de bank de beloning van topman Ralph Hamers nog eens fors verhogen. Daar zag de bank na druk van politiek en de publieke opinie van af.

Bij ASR gebeurde iets soortgelijks, maar daar was veel minder rumoer om. De verzekeraar behoorde toe aan de failliete Fortisboedel. Jarenlang was het bedrijf in staatshanden. Toen de verzekeraar naar de beurs ging, werden de salarissen van de top fors verhoogd. De topman Jos Baeten ging in een paar stappen 40 procent meer verdienen. De andere leden van de raad van bestuur gingen er zelfs ruim 60 procent op vooruit. Volgens de destijds gemaakte afspraken zal het salaris van topman Baeten begin 2020 verder stijgen naar 740.000 euro.

Onder het gemiddelde

Bonussen waren de laatste jaren al heel gematigd bij de verzekeraar. Wat dat betreft is het afschaffen geen financiële aderlating voor de bestuurders. Het salaris voor de top komt straks onder het gemiddelde van de sector. 

Verhogingen zullen in de toekomst beperkt blijven tussen de 0 en 6 procent. Ook is afgesproken dat de top nooit meer dan twintig keer meer verdient dan het gemiddelde van alle werknemers. Afgelopen jaar lag die verhouding op elf keer het gemiddelde salaris. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!