Volledig scherm
© Shutterstock

Zuid-Koreaanse bazen die personeel ontslaan na intimidatieklachten riskeren cel

Zuid-Koreaanse werkgevers die personeelsleden ontslaan als ze klagen over intimidatie of misbruik riskeren voortaan een gevangenisstraf. Misbruik door machthebbers komt in het Aziatische land zo vaak voor dat er zelfs een woord voor is: gabjil.

Door de nieuwe wet kunnen werkgevers die melders van intimidatie of pestgedrag ontslaan of straffen worden veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf of een boete van maximaal 30 miljoen won, omgerekend zo’n 22.000 euro.

Park Jeom-gyu, een activist van arbeidsrechtenorganisatie Workplace Gabjil 119, zegt dat er zelfs met de nieuwe wet nog een lange weg te gaan is. De wet maakt de pestkoppen zelf namelijk niet direct strafbaar, maar alleen werkgevers die slachtoffers straffen voor het uiten van kritiek. ,,Het is wel een zinvolle stap omdat het veiliger zal zijn om intimidatie op het werk te melden”, zegt hij.

Sexy dansen

Uit een recente enquête van de Zuid-Koreaanse overheid bleek dat twee derde van de werknemers weleens pesterijen had meegemaakt, schrijft persbureau AFP. 80 procent is getuige geweest van pestgedrag.

Een aantal voorbeelden van intimidatie op de werkvloer volgens Workplace Gabjil 119: personeel dat gevraagd wordt een essay te schrijven voor kinderen van de manager, sexy dansen voor de baas of zelfs de grijze haren van de leidinggevende verwijderen met een pincet.

Maatregelen

De Zuid-Koreaanse overheid neemt al langer maatregelen om de werkcultuur in het land te verbeteren. Zo besloot de overheid vorig jaar dat de computers van ambtenaren op vrijdag om 19.00 uur op zwart gaan. De ambtenaren zelf waren echter niet heel enthousiast. De overheid meldt dat maar liefst 67,1 procent van hen gevraagd heeft of er voor hen een uitzondering gemaakt kan worden. Eerder werd al een wet goedgekeurd om het maximumaantal werkuren terug te brengen van 68 naar 52 uur per week.

Op het gebied van ouderschapsverlof loopt Zuid-Korea juist voorop: kersverse ouders kunnen er maar liefst 52,6 weken betaald ouderverlof krijgen. Wie er met ouderschapsverlof gaat, krijgt in ieder geval 40 procent van het eerdere loon uitbetaald, met een maximum van 768 euro per maand.

Om werkverslaafde mannen te stimuleren dit verlof op te nemen, doet de Koreaanse overheid er nog een ‘papamaand’-bonus bij: als het verlofjaar van de eerste ouder erop zit (meestal de moeder) en de tweede ouder (de vader) het stokje overneemt, krijgt deze drie maanden lang 100 procent van het loon uitbetaald, met een maximum van 1152 euro per maand.

Wie een probleem heeft op het werk, kan het beste de baas op deze manier inlichten:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief

 1. ‘Voor uitgebuite fabriekswerkers hoef je niet naar Bangladesh. Hier heb je ze ook’

  ‘Voor uitgebuite fabrieks­wer­kers hoef je niet naar Bangladesh. Hier heb je ze ook’

  Fabriekswerkers die ellenlange dagen draaien, landbouwarbeiders die amper betaald krijgen of migranten die gevangen zitten in moderne slavernij: dit soort schrijnende toestanden komt alleen in verre landen voor, toch? De waarheid ligt anders, ontdekten de journalisten van platform Investico. Ook de Nederlandse arbeidsmarkt heeft een schaduwkant, beschrijven ze in het boek Uitgebuit, dat vandaag verschijnt.
 2. Hoe je goedbedoelde hulp als vrijwilliger in het buitenland helemaal verkeerd kan vallen
  PREMIUM

  Hoe je goedbedoel­de hulp als vrijwilli­ger in het buitenland helemaal verkeerd kan vallen

  Zoek je een werkavontuur als vrijwilliger in een ver land? Let dan op of je goedbedoelde hulp ook zo overkomt bij de mensen daar, waarschuwen deskundigen Yolande van Wijk en Judith van de Kamp. Denk bijvoorbeeld aan het ‘weeshuistoerisme’, waar de constante stroom aan arriverende en vertrekkende vrijwilligers de hechtingsproblemen van wezen lijkt te verergeren. Hoe kies je als leek een goede organisatie?