Volledig scherm
© copyright Marc Bolsius

'Zzp'er hoeft niet gered te worden'

Meer dan de helft van alle zzp’ers klust bij in loondienst, of vult zijn inkomen aan met een pensioentje of een uitkering. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Quote

Het beeld van de onverzeker­de zzp’er die gered moet worden, moet worden genuan­ceerd

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt Universiteit Tilburg

650.000 zelfstandige eenlingen komen wel rond van het geld dat ze als zzp’er verdienen. Ruim 800.000 eenpitters doen ‘iets bij’. Voor Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg, is dit het bewijs dat het aantal zzp’ers dat helemaal op eigen benen staat, veel lager is dan gedacht. ,,De meesten zzp’ers zijn dus geen pure zelfstandigen. Zij combineren hun zzp-werkzaamheden met andere inkomstenbronnen.’’

Wilthagen denkt dat de CBS-cijfers een nieuw licht werpen op een veelbesproken onderwerp: ,,Het beeld van de onverzekerde zzp’er die gered moet worden, kan hiermee misschien wat worden genuanceerd. Gedeeltelijke loondienst betekent immers ook meer zekerheid voor menige zzp’er."

Van de ‘pure’ zzp’ers verdient de doorsnee ondernemer zo’n 28.000 euro per jaar. De zzp’ers die het ondernemen als hoofdinkomstenbron hebben, maar er ook nog wat bijverdienen, vangen jaarlijks zo’n 20.000 euro. Daar komen dan nog zo’n 6700 euro als neveninkomsten bij.

Pensioen en zzp

De zzp’ers die zelfstandig werken én pensioen ontvangen, hebben de hoogste zzp- én neveninkomsten. Hun zzp-verdiensten bedragen 23.500 euro, het pensioen komt op zo’n 10.000 euro. ,,Het gaat vaak om hogeropgeleiden, die graag na hun pensioen door blijven werken. Ook hebben ze veel ervaring, en daarmee hogere tarieven”, verklaart CBS-onderzoeker Peter Hein van Mullingen.

Andersom vulden meer dan 138.000 pensionado’s hun pensioen aan met in doorsnee 2800 euro aan zzp-inkomsten. De pensioengerechtigden die ook als zzp’er werken, zijn volgens Wilthagen opvallend. ,,Deze mensen leunen voor een deel op het pensioen dat ze opbouwden in loondienst. Het clichébeeld van de zzp’er die geen enkele aanspraak kan maken op pensioen moet dus duidelijk worden bijgesteld.”

Slim

Quote

De vrijheid van het ondernemen en de zekerheid van loondienst komen samen

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt Universiteit Tilburg

Wilthagen ziet de groep die zzp- en andere inkomsten combineert als een groep die slim gebruikmaakt van de mogelijkheden. ,,Natuurlijk zijn er ook mensen bij die hier niet voor zouden kiezen als het niet hoefde, maar dat zijn er volgens eerder onderzoek betrekkelijk weinig. We hebben het dan over één op de tien zzp’ers.’’

Het positieve aan combineren van het ondernemerschap met andere inkomstenbronnen is volgens Wilthagen dat deze mensen het beste van beide werelden krijgen. ,,De autonomie en vrijheid die bij het ondernemen hoort, en de zekerheid van een deel in loondienst met werknemersverzekeringen komen zo samen.”