4.000 varkens omgekomen bij brand Heeswijk-Dinther, ook duizenden dieren gered

UPDATEHEESWIJK-DINTHER - De brand bij varkenshouderij Heijderhoeve aan de Justitieweg in Heeswijk-Dinther heeft donderdagavond 4.000 varkens het leven gekost. Duizenden andere dieren overleefden de brand. Het vuur werd waarschijnlijk veroorzaakt door een blikseminslag. 

Volledig scherm
De uitgebrande varkensstallen. © Tom Vos

De brandweer is in de nacht van donderdag op vrijdag tussen 22.30 uur en 02.00 uur bezig geweest met het blussen van de brand. Alle dieren in de getroffen stallen zijn omgekomen door de hitte of door de rookontwikkeling. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar twee grote aangrenzende stallen. Daarmee bleven de levens van mogelijk duizenden varkens gespaard. 

Bij het uitbreken van de brand viel de ventilatie in deze stallen uit. Die werd snel weer op gang gebracht, waardoor de dieren ook niet zijn gestikt in de rook. De longen van varkens zijn erg gevoelig. Later moet duidelijk worden of de dieren alsnog iets hebben overgehouden aan de blootstelling aan zoveel rook.  

Eigenaar Robert van der Heijden wil niet reageren op de brand. Een bekende van Van der Heijden zei donderdagavond over hem: ,,Hij is nu nog redelijk rustig, maar de klap zal nog wel komen."

Tekst loopt door onder de foto's.

Volledig scherm
De brandweer is vrijdagmorgen nog aan het nablussen. © Tom Vos
Volledig scherm
De brandweer is tot 02.13 uur bezig geweest met het blussen van de brand. © Jeroen Appels
Quote

,,Hij is nu nog redelijk rustig, maar de klap zal nog wel komen."

Bekende van eigenaar Robert van der Heijden

Onweer en bliksem

Onder andere de korpsen uit Heeswijk-Dinther, Nistelrode, Oss, Zeeland, Veghel, Schijndel, Vught, Rosmalen en Uden werden opgeroepen. In totaal waren acht voertuigen aanwezig om te blussen. Een kraanwagen probeerde van bovenaf het vuur onder controle te krijgen. 

Het weer hielp echter niet mee. Door de dreiging van de bliksem moesten de kraanwagens met momenten zakken, waardoor het blussen van bovenaf tijdelijk gestaakt moest worden. Het gebouw is volledig uitgebrand. 

Tekst loopt door onder de foto's.

Volledig scherm
De brandweer staat nog op het erf. © Tom Vos
Volledig scherm
Brand Heeswijk-Dinther © Bart Meesters

De brand zou zijn ontstaan door blikseminslag bij het luchtwasserkanaal. Daardoor kon het vuur zich snel door het pand verspreiden. De officier van dienst wilde de oorzaak nog niet bevestigen. De brand woedde in het nieuwste deel van de stallen. De brandweer bevestigt dat er geen asbest is vrijgekomen. Roetdeeltjes in de omgeving zijn niet schadelijk en kunnen gewoon worden opgeruimd.

Brand in 2008

Het is niet de eerste keer dat brand uitbreekt bij Heijderhoeve. In 2008 werd een schuur van het bedrijf compleet in de as gelegd door brand. Deze was ontstaan door laswerkzaamheden. Ook bij die brand waren varkens aanwezig in de stal. Zij zijn allemaal omgekomen.

Tekst loopt door onder video.

In 2014 streed het bedrijf mee voor de titel Agrarisch Ondernemer van het jaar en werd onderstaande video gemaakt over het boerenbedrijf.

Lees hieronder het Twitter liveblog terug.

Volledig scherm
De brandweer laat extra materiaal aanrukken om het vuur beter te kunnen bestrijden. © Philip van den Brand