Archeologen leggen in Nistelrode sporen van 45 huizen bloot

NISTELRODE - Bij opgravingen aan de zuidrand van Nistelrode zijn sporen gevonden van circa 45 verdwenen huizen. Twaalf van deze boerenpanden dateren volgens archeologen van vóór het begin van onze jaartelling.

De opgravingen zijn gaande aan de rand Zwarte Molen, waar volgend jaar de bouw start van de laatste fase van deze nieuwbouwwijk. Op deze locatie ligt een eeuwenoud akkercomplex. Delen daarvan waren al eerder onderzocht. 

De nieuwe vondsten zijn volgens archeoloog en projectleider Henk Hiddink op zichzelf niet heel spectaculair. Wel dragen ze bij aan een bijzonder totaalbeeld:  ,,We hebben nu nog eens vier hectare open gemaakt. In totaal heb je nu een opgraving van tien hectare en dat is best bijzonder. Je kunt er de ontwikkeling van zo'n agrarisch akkercomplex in zien." 

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Archeologen aan het werk in Nistelrode. © Maarten van den Hurk / BD

In 2004 werd vlakbij Zwarte Molen een zeer bijzondere bronsschat gevonden, circa dertig bronzen schalen, schenkkannen en kandelaars uit de Romeinse tijd. Dit keer zijn - tot nu toe - alleen scherven aardewerk uit de grond gekomen.

De archeologen verwachten hun veldwerk in Nistelrode volgende week af te ronden. Een kijkmiddag voor publiek, ook volgende week, is in voorbereiding. Op de plaats van de 45 verdwenen boerderijtjes uit prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen verrijzen vanaf volgend jaar 170 nieuwbouwwoningen.

Volledig scherm
Uitsnede van de (werk-)kaart met woonsporen uit prehistorie (groen) en Middeleeuwen (oranje). Zichtbaar zijn ook diverse hooimijten. De rode sterren duiden op grafplekken. © Henk Hiddink / VUhbs
Volledig scherm
Bodemsporen. © Maarten van den Hurk / BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement