Volledig scherm
De Schrikkelvenstraat in Heesch, met rechts het Mariakapelletje. © Maarten van den Hurk / BD

Asbest eruit, puin erin, nieuwe puin erover: wéér nieuwe toplaag in Schrikkelvenstraat

HEESCH - Eerst zat er asbest in de grond. Toen nogal vuil puin. Voor de derde keer binnen een jaar krijgt de Schrikkelvenstraat in Heesch deze maand een andere toplaag.  

De Schrikkelvenstraat werd afgelopen winter voorzien van een nieuwe puinverharding. Die leidde tot lekke banden plus een reeks klachten van omwonenden. Daarom komt er op dezelfde weg deze maand nu wéér een nieuwe toplaag. Op een proefstuk ligt die al, met veel fijnere puin en daardoor een gladdere uitstraling. 

Wie dit extra werk betaalt? In elk geval niet de aannemer die de bekritiseerde puinverharding leverde, meldt Bernheze desgevraagd: 'Om aan de verwachtingen van de omwonenden en andere gebruikers tegemoet te komen, betaalt de gemeente de (meer-)kosten.'

Scherpe stukjes

In de grond van de fraaie zandlaan zaten voorheen stukjes asbest. Daarom werd vorig jaar besloten tot renovatie. De verontreinigde laag verdween in de winter, een verse laag puingranulaat verscheen. Omwonenden spraken direct over slechte puin met te veel scherpe stukjes. Na een test noemde de gemeente de kwaliteit voldoende. Tóch wordt er nu een nieuwe laag overheen gelegd.  

Omwonenden zijn nog allerminst gerust, leert navraag. Want onder de nieuwe toplaag ligt straks nog het grove puin. Waarom zou dat niet ooit weer boven komen, net als het asbest dat voorheen in de grond zat? De bewoners eisen daarom een onderhoudsplan met garanties tot ver in de toekomst.