Volledig scherm
De puinverharding in de Heesche Schrikkelvenstraat, inclusief een stuk pvc-pijp. © Maarten van den Hurk / BD

Asbest eruit, puin erin: vernieuwing zandwegen Heesch valt slecht

HEESCH - Waar grond met asbestsnippers verdwijnen moest, ligt nu vervuilde puin. Bewoners en recreanten zijn niet te spreken over de vernieuwing van de Schrikkelvenstraat, tot voor kort een fraaie zandweg in het buitengebied van Heesch. 

De ergernis komt niet door de aanpak zelf maar door het gebruikte materiaal. De bewoners waren blij dat de gemeente Bernheze de asbesthoudende toplaag liet weghalen van de Schrikkelvenstraat plus enkele zijweggetjes. Echter nu moeten ze over een puinverharding met stukjes glas, pvc en plastic naar hun huizen.

,,Dit is geen B-keuze en zelfs geen C-keus'', foetert Nicolien Banken op het gestorte puingranulaat. Zij ging er pas met haar paard over en moest vervolgens scherpe stukken plastic weg peuteren bij de hoefijzers: ,,Ik ga daar niet meer rijden. En het was zo'n mooi pad. Hoe kunnen ze dit nou doen? Zo gaat wéér een mooi stukje buitengebied naar de knoppen.'' 

Lekke banden

Diverse straatbewoners delen de ergernis. Enkelen hebben in korte tijd diverse lekke fietsbanden moeten plakken.  Anderen vertellen dat ze al handenvol rommel opgeraapt en opgeruimd hebben, vooral stukjes glas en ijzer. 

 De gemeente stelt dat de nieuwe puinverharding voldoet aan de normen die hiervoor gelden. Er zitten weliswaar deeltjes glas, ijzer en plastic maar dat gaat om geringe, toegestane percentages. Daarop is gecontroleerd na oplevering van het werk, aldus de gemeente, die de klus als voltooid beschouwd.  

Theo Gevers, beheerder van de pluktuin tegenover het Mariakapelletje in de Schrikkelvenstraat, kan zich niet voorstellen dat de straat blijf zoals het is: ,,Ze zijn hier toch zeker nog niet klaar mee? Dit is ook gevaarlijk zo. Als iemand hier valt kan hij zich lelijk bezeren.''

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement