Het gemeentehuis van Bernheze.
Volledig scherm
Het gemeentehuis van Bernheze. © Maarten van den Hurk / BD

Bernheze gaat (ex-)bajesklant helpen

BERNHEZE - De gemeente Bernheze gaat meer aandacht besteden aan inwoners die een gevangenisstraf uitzitten. Deze hulp kan na vrijlating nog even doorgaan. De aanpak moet ex-gedetineerden helpen om op het rechte pad te blijven.

Bernheze start de 'nazorg voor (ex-)gedetineerden' per 1 januari en voorlopig voor één jaar. Een ambtenaar houdt contact met de gevangenissen in Vught en Grace. Daar zitten elk jaar 15 tot 20 inwoners van Bernheze. De ambtenaar bekijkt voortaan of deze mensen bepaalde zorg, documenten, werk of huisvesting nodig hebben en zet hiervoor alvast de procedures in gang. Dit moet voorkomen dat de (ex-)bajesklant na zijn vrijlating met lege handen staat en nergens terecht kan.

De proef vergt 45.000 euro. Opbrengsten zijn er zeker ook maar lastig meetbaar, licht burgemeester Marieke Moorman toe: ,,De kans op recidive bij ex-gedetineerden is het grootst tijdens de eerste drie dagen na hun vrijlating het grootst. Vaak omdat ze zonder geld, huis of werk zitten. Als we deze burgers helpen is dat niet alleen goed voor henzelf maar voor iedereen, want criminaliteit kost de maatschappij een hoop geld.''

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement