Volledig scherm
Wethouder Rien Wijdeven (links) en Paul van de Wielen van Duurzaam Landleven. © Maarten van den Hurk/BD

Bernheze gooit sjoemelstroom de deur uit

HEESCH - Alle straatlantaarns in Bernheze branden vanaf 1 januari op lokaal opgewekte stroom, afkomstig van een biovergister. De gemeente neemt hiermee definitief afscheid van de zogeheten sjoemelstroom die wel een groen etiket heeft maar niet bijdraagt aan duurzaamheid.

Bernheze is definitief tot een akkoord gekomen over het gebruik van lokale stroom voor de straatverlichting. Dit maakte wethouder Rien Wijdeven dinsdagochtend bekend, samen met vertegenwoordigers van de stichting Duurzaam Landleven en de lokale energiecooperatie BECO. Duurzaam Landleven is producent van de lokale stroom en heeft een biogasinstallatie met mestvergister in Dinther. BECO wordt als het ware tussenhandelaar en zoekt naast de gemeente meer afnemers van de lokale groene stroom.

Afgelopen zomer besloot de gemeente Bernheze al om een nieuwe en meer duurzame stroomleverancier te kiezen voor haar gebouwen. De straatverlichting werd uit die deal gehouden omdat er al verkennende gesprekken met Duurzaam Landleven gaande waren.

Oss, Uden e.o.