Volledig scherm
© ANP

Bernheze wil 150 extra sociale huurwoningen bouwen voor statushouders

BERNHEZE - Het college van Bernheze is van plan 150 extra sociale huurwoningen te bouwen voor onder meer statushouders. Het wil daarmee zorg dragen voor de huisvesting van 225 extra statushouders. Het college biedt binnen twee maanden de raad een plan van aanpak aan, met een planning.

Bernheze zou dit jaar ongeveer 85 statushouders moeten huisvesten. Dat is de gemeente verplicht. De gemeenteraad wil dat er nog 140 extra komen. De 150 huizen zijn bedoeld voor in totaal 225 vluchtelingen. "Maar ook voor inwoners van de gemeente die in de knel komen. Bijvoorbeeld door echtscheiding of een faillissement", zegt wethouder Peter van Boekel.

Tijdelijke woningen
De gemeente gaat voorlopig tijdelijke woningen realiseren, want de 150 huizen zijn niet volgende week klaar. De 150 sociale huurwoningen komen bovenop de 200 die de gemeente toch al wilde realiseren vóór 2020. Ze komen volgens Van Boekel in alle kernen van de gemeente.

Meer dan een woning
De gemeente wil statushouders meer bieden dan alleen een dak boven hun hoofd. "We willen ook graag dat deze mensen onderdeel worden van onze gemeenschap. Om dit te bereiken willen we nauw en intensief samenwerken met onze partners als de corporaties, Vluchtelingenwerk, Ons Welzijn en betrokken inwoners."

Alternatief
Op 18 februari besloot de gemeenteraad van Bernheze om extra statushouders in de gemeente te huisvesten, verspreid over de kernen. Dat plan kwam als alternatief op het plan voor een asielzoekerscentrum voor maximaal 500 vluchtelingen voor een periode van maximaal tien jaar. Dat plan haalde het na hevig verzet uiteindelijk niet in de gemeenteraad.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

Oss, Uden e.o.