Volledig scherm
Fercheval in Nistelrode, met ruim 200 bewoners de grootste woonplek voor arbeidsmigranten in Bernheze. © Wout Van Assendelft

Betere 'Polenhuizen' na inspectieronde Bernheze

BERNHEZE - In Bernheze woont elke Pool nu fatsoenlijk. Dat stelt wethouder Rein van Moorselaar na controles bij 122 panden met arbeidsmigranten. Daarvan moesten er circa tien dicht.

Met het project 'Huisvesting arbeidsmigranten' heeft Bernheze vooral een enorme verbeterslag gemaakt. Een inspectieronde bracht vele tientallen te verhelpen tekortkomingen aan het licht. Die varieerden van ontbrekende rookmelders tot te veel slaapplekken op te weinig meters. 

Op een tiental plekken was te veel mis om te repareren of legaliseren, en startte de gemeente een sluitingstraject. Overigens zijn veel meer procedures in gang gezet, maar dan om te legaliseren. Veruit de meeste 'Polenhuizen' bleken nog niet als zodanig vergund.  De eigenaren hebben zich nu moeten voegen naar wet- en regelgeving. In Bernheze  betekent dit voldoen aan de eisen van SNF (Stichting Normering Flexnormen).  Alleen dan wil de gemeente meewerken aan migrantenhuisvesting of kamerverhuur.