Volledig scherm
© Thinkstock

Bevrijding van Kasteel Heeswijk nagespeeld

HEESWIJK-DINTHER - Re-enactors spelen zondag 9 oktober de bevrijding van Kasteel Heeswijk in 1944 in Heeswijk-Dinther na.

In het najaar van 1944 rukten de Geallieerden op om de Duitsers uit Brabant te verdrijven. Parachutisten landden bij Kasteel Heeswijk, Operation Market Garden was een feit.

Twee generaties later zijn er verenigingen die zich verdiepen in de militaire historie van die tijd. Zij komen zondag 9 oktober bij Kasteel Heeswijk aan de Kasteel 4 om het verleden te doen herleven. Originele voertuigen, kanonnen en meer dan honderd vrijwilligers brengen het publiek in aanraking met het bevrijdingsjaar. De vrijwilligers zijn gekleed in originele Duitse, Engelse, Canadese en Amerikaanse uniformen en dragen bewapening, sommigen hebben zelfs een kapsel uit 1944.

Er staan twee battles gepland, om 13.00 en om 15.00 uur. Hierbij wordt vol gebruik gemaakt van het kasteel en poorten en bruggen, om een spektakel met verschillende scènes neer te zetten. Na de laatste battle is er een korte ceremonie bij het herdenkingsmonument ter ere van de gesneuvelden van de oorlog.

De toegang kost 10 euro, kinderen tussen de 4 en 12 jaar betalen 6 euro.

Oss, Uden e.o.