Volledig scherm
Waterschap Aa en Maas trof de blauwalgen aan in het water. © Waterschap Aa en Maas

Blauwalgen gevonden in de Langven in Heesch

HEESCH - Het waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in de Langven in Heesch. Dat laat het waterschap woensdag weten. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier.

Het waterschap adviseert om contact met water van deze vijvers te vermijden. De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.

Schadelijk voor mens en dier
De aangetroffen blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden. Wanneer de zon-intensiteit afneemt en het water weer afkoelt door bijvoorbeeld regen of het seizoen, vermindert de hoeveelheid blauwalg.

Om te voorkomen dat er later weer blauwalgen komen, kan het waterschap en/of de gemeente proberen de hoeveelheid voedingsstoffen in het water te verminderen. Dit kan door de waterbodem te baggeren, eventueel aanwezige riooloverstorten af te dichten en bomen langs de oever te snoeien. ,,Deze maatregelen kunnen uiteraard niet overal uitgevoerd worden", zo laat het waterschap weten.

Oss, Uden e.o.