Volledig scherm
Foto Bert Jansen

Bouwvakker uit Heesch overleden na instorten vloer in Eindhoven

EINDHOVEN - Het lichaam van de bouwvakker die vrijdagmiddag bedolven raakte onder grote hoeveelheden vloeibaar beton en bouwmaterialen bij de bouw van de Internationale School Eindhoven (ISE) is gevonden. Rond 0.30 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag vonden hulpverleners het stoffelijk overschot tussen het puin, laat de politie weten.

De omgekomen man is Kees Gloudemans (54) uit Heesch. Gloudemans had samen met zijn broer Rene een bouwbedrijf.

Gewonden
Tijdens het storten van beton op de tweede verdieping van het entreegebouw in aanbouw zakte vrijdagmiddag rond 14.00 uur de constructie deels in elkaar. Een man raakte bedolven, drie anderen raakten gewond. Twee van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis, vermoedelijk met een gebroken been en een klaplong. Het gaat om een 44-jarige man uit Macharen en een 28-jarige man uit Heesch. Zij vielen van een hoogte van zo'n zeven meter naar beneden. De vierde bouwmedewerker, een 51-jarige man uit Heesch, viel niet naar beneden maar raakte toch lichtgewond.

De overleden man uit Heesch is familie van de twee gewonden die eveneens uit het dorp bij Oss afkomstig zijn. De mannen van 54 en 51 jaar zijn broers, die al lang samenwerkten in een eigen bedrijf. De 28-jarige is de zoon van 51-jarige man. De drie mannen uit Heesch en de vierde uit Macharen waren ingehuurd door hoofdaannemer Strukton om het beton te storten. Toen het ongeval plaatsvond, waren de mannen zo goed als klaar met hun klus. De overleden bouwvakker stond op een lager gedeelte op te ruimen, toen de gestorte vloer boven hem begon te kraken en uiteindelijk omlaag stortte.

Onderzoek
Hulpdiensten, inclusief traumahelikopter en ambulances, kwamen snel ter plaatse om de gewonden af te voeren. Ook twee leden van de Arbeidsinspectie voegden zich aan het einde van middag bij het team van rechercheurs en hulpverleners om de toedracht van het ongeval in kaart te brengen. In de loop van de avond werden ook speurhonden ingezet omdat nog steeds niet duidelijk was waar de bedolven man zich precies bevond.

Met behulp van een hoogwerker en graafmachines tilden medewerkers van bouwbedrijven tot laat stukje bij beetje delen van de ravage weg. Het ruimen van de ingezakte constructie moest voorzichtig gebeuren, omdat de stabiliteit ervan door het ongeval onzeker is.

Over de oorzaak van het bedrijfsongeval is nog niets te zeggen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Arbeidsinspectie, in samenwerking met de regiopolitie Brabant Zuid-Oost. Zij zullen daar na het weekeinde mee verder gaan.

ISE
De ISE wordt gevestigd in de voormalige legerkazerne De Constant Rebecque. De oudbouw wordt grondig gerenoveerd, ernaast verrijst een nieuw entreegebouw met onder meer een theater en een sportzaal. De school is een onderwijscampus voor internationale kenniswerkers en hun kinderen van 0 tot 19 jaar. Op het terrein vestigen zich ook een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang en een gemeenschapscentrum voor de doelgroep.

Volledig scherm
Foto Bert Jansen
Volledig scherm
Foto Bert Jansen