Cabaretgroep For Mineur neutraal over het jaar 2017

HEESCH - Traditiegetrouw brengt For Mineur op Nieuwjaarsdag een terugblik op de gebeurtenissen in Heesch van het afgelopen jaar. Neutraliteit was het thema van de 45e editie. De Hisse Misser werd dit jaar voor het eerst niet uitgereikt.

De zaal en het balkon van cultureel centrum de Pas zijn goed gevuld als de mannen van de cabaretgroep het podium op komen. Eerst is er geen licht. Fietsend op een hometrainer wekken ze zelf energie op. Halverwege fietsen wethouder Rien Wijdeven en Antoon van den Hurk van de Bernhezer Energie Coöperatie om de accu op te laden.

De energieneutrale koers van de gemeente Bernheze is een van de thema's die aan bod komen tijdens de muzikale bijeenkomst. Een ander belangrijk punt is genderneutraliteit. De acht heren van For Mineur dansten in een paars tutuutje. In liedjes en de tweespraak komen nog een aantal belangrijke punten aan bod. Het gebrek aan aandacht van landelijke media voor de Samenloop voor Hoop, de plofkraak in 't Dorp en de vele feestjes op het dorpsplein. Bovendien vergelijken de artiesten de Bernhezer-politici met landelijke en internationale collega's. In Bernheze is het motto: doe gewoon, dat is al gek genoeg.

Hisse Plusser en Misser

Ieder jaar reikt For Mineur twee onderscheidingen uit. Voor het eerst in de historie is de Hisse Misser niet overhandigd. "Het was dit jaar een te moeilijke keuze. We hadden genoeg suggesties, maar er zat niet echt een gouden idee bij", vertelt Harry van Kempen. "We zijn dit jaar dus ook neutraal in de keuze van een Hisse Misser." De Hisse Plusser, een positieve erkenning, wordt wel uitgereikt. Stichting vrienden van Huize Heelwijk kreeg de prijs voor financiële investeringen voor ouderen.

Afscheid

Aan het eind worden Van Kempen en zijn vrouw, regisseur Ine van Kempen, in het zonnetje gezet. Zij werkten dit jaar voor het laatst mee aan For Mineur. "Ik genoot ieder jaar van het proces om de show in elkaar te zetten", zegt het podiumlid trots. In het afscheidslied vroegen de overgebleven leden van For Mineur zich af hoe nu verder. "Een opvolger voor mij vinden is niet zo lastig. Er zijn genoeg goede kandidaten. Een regisseur is waarschijnlijk lastiger te vinden."

De voorman van For Mineur leest de oorkonde voor waarmee Stichting Vrienden van Heelwijk de onderscheiding For Midabel toegekend krijgt.
Volledig scherm
De voorman van For Mineur leest de oorkonde voor waarmee Stichting Vrienden van Heelwijk de onderscheiding For Midabel toegekend krijgt. © BD / Peter van Huijkelom
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement