Volledig scherm
De hennepkwekerij bij de Nistelrodese boer aan de Loosbroekseweg werd in 2013 ontdekt. © Charles Mallo

Criminele lokroep plaatst Brabantse boer voor dilemma

DEN BOSCH - ,,Ik ben de klos", zei een Nistelrodese varkensboer vrijdag voor de rechtbank in Den Bosch. In één van zijn loodsen werd in 2013 een hennepplantage ontdekt. De boer zei van niks te weten, maar justitie denkt dat hij wel degelijk op de hoogte was van de criminele activiteiten.

Tegen de man werd een voorwaardelijke werkstraf geëist. Na het ontmantelen van de wietplantage had de man 15.000 euro schade aan zijn loods en kreeg hij ook nog een naheffing van 7.500 euro van Enexis, vanwege de illegaal afgetapte stroom.

Drugs in de boerderij
De Nistelrodese verdachte staat symbool voor een groter probleem. Burgemeesters en politie zeggen dat Brabantse boeren steeds vaker worden benaderd om in hun stallen een wietplantage of drugslaboratorium te vestigen. De betaling is goed. En het feit dat veel boeren grote moeite hebben om het hoofd boven water te houden en toch al vaak beschikken over leegstaande ruimtes, maakt zo'n crimineel aanbod er een stuk verleidelijker op.

De Brabantse taskforce die tegen de drugscriminaliteit vecht, heeft inmiddels het aantal drugscontroles in het buitengebied opgevoerd. Wat dat precies behelst, wil Frank van Ierland van de taskforce niet verklappen. ,,Het is in elk geval meer dan rondrijden met een politiebusje, want dat deden we al."

Boerenorganisatie ZLTO pleit ondertussen voor creatieve oplossingen die de sloop van de vele leegstaande stallen in Brabant kunnen versnellen. ,,Een vitaal platteland moet ons iets waard zijn, dus moet je de financiële obstakels uit de weg ruimen", zegt Hendrik Hoeksema van de ZLTO.

Lees in het Brabants Dagblad van 25 oktober een uitgebreid achtergrondverhaal over de criminele lokroep voor de Brabantse boeren.

Oss, Uden e.o.