Volledig scherm
De eerste Brabantse Gilderuitersdag. © Kay den Teuling

Dertien gildes nemen deel aan eerste Brabantse Gilderuitersdag bij Kasteel Heeswijk

HEESWIJK-DINTHER – Een stoet aan paarden naderde via zondag de oude weg naast het kasteel Heeswijk. De jongensboekachtige combinatie van paarden en kastelen kwam samen tijdens de allereerste Brabantse Gilderuitersdag.

Van dertien gildes uit Brabant was de standaardruiter naar Heeswijk-Dinther gekomen om mee te dingen naar het gildezilver. Er werd gestreden op twee onderdelen: dressuur en ringsteken. Claudia le Nobile van het Sint Barbara Gilde Dinther won bij het ringsteken en Gerard van den Oever van het Sint Barbara Gilde Veghel won met dressuur. Le Nobile werd bij dressuur tweede.

Standaardruiters
De standaardruiter maakt onderdeel uit van het gilde en rijdt te paard voor de stoet van het
gilde uit. Ze moeten ervoor zorgen dat het publiek genoeg ruimte maakt voor de muzikanten van het gilde. In een bijzonder uniform en een statig paard zigzaggen de ruiter en paard over de weg van links naar rechts.

,,Lang niet ieder gilde heeft een ruiter”, legt Rien Verkuijlen uit. Hij is de ruiter van het Sint-Willebrordus Gilde Heeswijk. Zijn gilde verzorgt de Ruitersdag dit jaar voor het eerst samen met Kasteel Heeswijk. ,,Ik denk dat maar een paar procent van de Brabantse gildes een ruiter heeft, maar hier in de regio ligt dat aantal misschien wel op tachtig procent.”

Lees maandag een uitgebreid artikel over de Brabantse Gilderuitersdag in het Brabants Dagblad.

Volledig scherm
De ruiters streden onder meer op het onderdeel ringsteken. © Kay den Teuling
Volledig scherm
In totaal dertien gilden deden mee. © Kay den Teuling

Oss, Uden e.o.