Volledig scherm
Rechtbank. © ANP

Esschenaar vrijgesproken voor wietplantage; zoon krijgt wel celstraf

DEN BOSCH - Een 46-jarige man uit Esch is door de rechtbank vrijgesproken van het runnen van twee wietplantages in Heeswijk-Dinther. Zijn 21-jarige, in Vlijmen wonende zoon krijgt wel een gevangenisstraf: twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

Tegen vader en zoon waren twee weken geleden veel hogere straffen geëist. Als het aan justitie had gelegen, had de vader een onvoorwaardelijke celstraf van 24 maanden gekregen en zijn zoon 22 maanden. De rechter ziet echter geen bewijs dat de vader weet had van de ontdekte wietplantages aan de Retselseweg (3.426 wietplanten) en de Torenstraat (142 planten).

De zoon heeft volgens de rechtbank actief de hand gehad in de grote wietplantage aan de Retselseweg. Dat gaf hij zelf ook toe tijdens de rechtszitting. Van de hennepplantage aan de Torenstraat heeft hij volgens de rechters niks geweten. In de auto van de Vlijmenaar vond de politie ook nog een hoeveelheid harddrugs.

Vader en zoon zijn ook nog verdachten in de zaak rondom een gevonden hennepkwekerij aan de Morgenstond in Heeswijk-Dinther.

Veel herrie
De Geldropse eigenaar van de loods aan de Retselseweg krijgt achttien maanden gevangenisstraf. De rechtbank stelt dat de man geweten moet hebben van de grote kwekerij. Volgens getuigenverklaringen stonk het er regelmatig naar wiet en de generatoren maakten zoveel herrie dat de 46-jarige man op de hoogte moet zijn geweest, zo is het vonnis te lezen.

Een 23-jarige verdachte uit Gemonde moet op een later tijdstip voorkomen voor zijn rol bij de wietplantage.