Het voormalige BioSpares-terrein in Nistelrode.
Volledig scherm
Het voormalige BioSpares-terrein in Nistelrode. © Van Assendelft Fotografie

Ex-baas BioSpares haalt zeperd bij rechter

NISTELRODE/DEN BOSCH - De oud-eigenaar van mestbedrijf BioSpares in Nistelrode heeft een zeperd  gehaald bij de bestuursrechter in Den Bosch. Hij streed daar nog eens voor de vergunning die hem eind 2015 afgenomen werd door de provincie. Maar volgens de rechtbank heeft de man daar niks meer over te zeggen door zijn vertrek uit Nistelrode .

De rechtbank heeft het beroep van Pieter Hoogendonk 'niet-ontvankelijk' verklaard. Hiermee geeft de rechter aan dat de oud-eigenaar niks meer te maken heeft met de omgevingsvergunning. Dat document hoort thuis bij de eigenaren van het perceel met opstallen in Nistelrode, de gebroeders Rijkers.

Deze uitspraak betekent dat Hoogendonk kan fluiten naar een schadevergoeding. Daar was het de oud-eigenaar juist om te doen, zo verklaarde hij enkele weken geleden ter zitting: ,,Er komen claims aan voor circa 5 miljoen euro", kondigde hij toen aan.

Verkocht

Hoogendonk was directeur van BioSpares toen dat bedrijf in 2015 in opspraak raakte door een reeks overtredingen van milieuregels. Het provinciebestuur trok de omgevingsvergunning van het bedrijf in. Hoogendonk startte diverse beroepsprocedures. Intussen verkocht hij in 2016 zijn stilgelegde zaak aan een andere partij. Daarop gaf de provincie de vergunning weer vrij. Hoogendonk was het niet eens met deze gang van zaken en stapte naar de bestuursrechter.

De oud-eigenaar kan nu bij de Raad van State in beroep gaan tegen de uitspraak van de bestuursrechter. In november zei hij te willen knokken tot bij de hoogste instantie. Intussen heeft de oud-eigenaar ook een strafrechtelijke veroordeling aan zijn broek voor de milieudelicten te Nistelrode. De milieurechter veroordeelde hem tot twaalf maanden cel waarvan zes voorwaardelijk.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement