Volledig scherm
Het vernieuwde oorlogsmonument met op de achtergrond de zelfgebouwde kapel. © Roy van den Busken

Gilde uit Nistelrode viert zilveren jubileum met 2 dagen vol activiteiten

NISTELRODE - Een feestweekeind voor het gilde St. Antonius Abt-Sint Catharina in Nistelrode. Het gilde bestaat 25 jaar. Op zaterdag werd dat onder andere gevierd met het inwijden van de nieuwe kapel. De zondag stond in het teken van een indrukwekkende gildedag.

Na een mis en een erewijn vertrok zondagmiddag een optocht vanaf het Tramplein. Alle 13 gildes van de kring van de Hoge Schuts presenteerden zich aan de toeschouwers.

Het is een jaarlijks terugkerend evenement, dat iedere keer bij een ander gilde plaatsheeft. Ruud van der Linde, hoofdman van het gilde St. Antonius Abt-Sint Catharina, vertelt dat het toeval is dat het tijdens het zilveren jubileum in Nistelrode is. Hij is erg trots op de organisatie. ,,Van te voren is het een heel werk om het raamwerk te maken. Maar dat lijdt wel tot een fantastische dag.”

Geweerschieten
Hierna kon de sportieve middag beginnen. De gildes deden mee aan een aantal wedstrijden in kruisboog- en geweerschieten, vendelen, trommen, bazuinblazen, ringsteken en jeu-de-boules. De dag ervoor was volgens Van der Linde een gedenkwaardige en memorabele dag.

Bezinning
Ruim 200 mensen waren aanwezig bij de activiteiten. Er stonden een aantal dingen centraal: het openen van de zelfgebouwde kapel, het onthullen van een gildetafel en het inwijden van een oorlogsmonument. Van der Linde: ,,Deze plek moet een ruimte voor bezinning zijn. Fietsers en wandelaars kunnen op dit punt stoppen en de kapel bezoeken.”

Volledig scherm
Het gilde uit Vorstenbosch tijdens de optocht. © Roy van den Busken
Volledig scherm
Massale opmars van de 13 gildes levert een indrukwekkend schouwspel op. © Roy van den Busken

Oss, Uden e.o.