Volledig scherm
Phoenix festival Vorstengrafdonk © Jaap van der Doelen

Half Heesch kon festival Phoenix horen en voelen zonder dat Bernheze iets wist

HEESCH - De gemeente Bernheze eist beter overleg met Oss en andere buurgemeenten over grote muziekfestivals als Phoenix. Aanleiding hiervoor zijn klachten over de beats van Phoenix die zaterdagavond in grote delen van Heesch te horen en te voelen waren.

Dit heeft burgemeester Marieke Moorman maandagavond verteld in de raadscommissie voor algemene zaken. Volgens de burgemeester was Phoenix maandagochtend vroeg al gespreksonderwerp op het gemeentehuis, mede naar aanleiding van vijf officiële klachten van Heeschenaren.

De meeste hinder is ervaren in de wijk De Hoef, die aan de oostkant van Heesch ligt en dus dicht bij bedrijventerrein Vorstengrafdonk waar het festival was. Maar de klanken waren ook te horen aan de andere kant van het dorp, waar Moorman woont: ,,Ik heb er ook de hele dag van mee kunnen genieten.'' Volgens SP-commissielid Jan Raaimakers geldt dat voor half Heesch. ,,Wisten wij hiervan? Kan zoiets zomaar elke week?'', vroeg hij zich hardop af.  

Decibellen

Bernheze vindt het slecht dat er geen regionale afstemming is over muziekfestivals als Phoenix, die over gemeentegrenzen heen impact hebben. Zo'n overleg zou onder andere moeten gaan over gelijke eisen over hoeveel decibellen er mogen zijn, schetst Moorman: ,,Onze handhavers gaan daar in regionaal overleg om vragen.''

Er is over Phoenix geen uitvoerig overleg geweest met buurgemeente Oss. Dat gebeurde wel vorig jaar na afloop van een ander festival dat tot veel parkeeroverlast leidde. Daarvan was afgelopen weekend geen sprake, aldus Bernheze, de klachten gingen enkel over het geluid.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement