Volledig scherm
Een rolmaatje is bij het vaststellen van de winnaar geen overbodige luxe. © Wilma Gosselink

Half Vorstenbosch in de ban van het ‘butje’

VORSTENBOSCH – Aan de rand van het dorp vlogen de ‘butjes’ over de baan, gevolgd door jeu-de-boulesballen van in totaal 70 teams. De 25e editie van het Vorstenbosch Jeu-de-boules Kampioenschap, op het terrein van het Gilde Sint Antonius Abt, trok wederom veel publiek. Een saai, oubollig spelletje voor oude mensen? No way!

De voorrondes werden zaterdagmorgen al beslecht, in de grindbak of op de geprepareerde grasbanen, om de plekken in de winnaarspoule. Het ging er bloedfanatiek aan toe, vooral bij de senioren en de basisschooljeugd, en bij de minste twijfel over de afstanden van de ballen tot het ‘butje’, het kleine mikballetje, kwam de rolmaat eraan te pas. Het kampioensteam 2015 van Theo van der Heijden (62) is rond het middaguur al verzekerd van de winnaarsronde, die ’s middags wordt gespeeld. ,,Veel oefenen en je goed concentreren,” onthullen de teamleden. ,,En niet teveel drinken,” vult Adri van Alebeek (60) knipogend aan.

Eén ding is zeker: de wisselbeker binnenhalen tijdens deze jubileumeditie, daar gaat vandaag elk team voor. De finale van de volwassenen gaat om 17.30 uur van start, waarna aan het begin van de avond bekend zal zijn bij wie de bokaal het komende jaar op de schoorsteen zal staan.

Lees hoe de finale verlopen is in het Brabants Dagblad van maandag 29 augustus, editie Uden/Veghel.

Oss, Uden e.o.