Halley laat kinderen dromen van reis naar het magische Mars

VIDEOHEESCH/VINKEL - Het auditorium van Sterrenwacht Halley zat zaterdagmiddag ramvol met kinderen en hun ouders. Ze luisterden naar verhalen over Mars en de plannen van Elon Musk om op de rode planeet een kolonie te stichten. Centrale boodschap: de aanhouder wint.

Mars is altijd een magische planeet geweest, vertelde Bart van Schaijk. ,,Dat komt vooral door zijn kleur. Mensen bedachten dat er misschien wel Marsmannetjes konden wonen." Hij sloot zijn lezing af met beelden van de onlangs gelanceerde Tesla cabriolet die op de kop van een raket door de ruimte zweeft, met pop Starman in zijn ruimtepak achter het stuur. ,,Iedereen zei tegen Elon Musk dat je raketten niet kunt hergebruiken, maar hij zette door en nu heeft hij al twintig keer bewezen dat het wel kan en dat daarmee ruimtereizen veel goedkoper worden." 

Op het moment dat de aandacht van zijn gehoor verslapt, is het tijd voor de praktijk. Een deel van de kinderen gaat naar de grote telescoop om de hemel te bestuderen, een ander deel gaat naar buiten om zelf een provisorische raket te lanceren. Met behulp van een pet-fles, wat water en een fietspomp worden de projectielen afgeschoten. De ene wow volgt op de andere, terwijl de straffe oostenwind de flessen uit hun baan naar Mars blaast. 

Volledig scherm
Na de lezing over toekomstige reizen naar de planeet Mars, konden de kinderen hun eigen raket op waterkracht lanceren bij Sterrenwacht Halley. © Peter van Erp
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement