Helma van der Heijden tijdens de koffiepauze tussen haar personeel op varkensbedrijf De Heijderhoeve te Heeswijk Dinther.
Volledig scherm
Helma van der Heijden tijdens de koffiepauze tussen haar personeel op varkensbedrijf De Heijderhoeve te Heeswijk Dinther. © Van Assendelft

Heijderhoeve blijft brand in varkensstal nog jaren voelen

HEESWIJK-DINTHER - Het zal nog jaren duren voordat de Heijderhoeve terug is op het niveau van vóór de verwoestende stalbrand, maar het begin hebben Robert en Helma van der Heijden gemaakt. Bij die brand kwamen veel varkens om het leven.

In de kerstpakketten van de lokale solidariteitsactie Lichtpunt zitten ook deze week weer worstenbroodjes van de Heijderhoeve in Heeswijk-Dinther. Robert en Helma van der Heijden hoefden niet lang na te denken over een bijdrage aan dit goede doel. Al hebben ze zelf een absoluut rotjaar achter de rug, met de verwoestende stalbrand in juli als het voor de buitenwereld zichtbare dieptepunt.

Tekst loopt door onder de foto.

Resten van de afgebrande stal aan de Justitieweg in Heeswijk-Dinther.
Volledig scherm
Resten van de afgebrande stal aan de Justitieweg in Heeswijk-Dinther. © Van Assendelft Fotografie

 ,,Een kleine moeite waar je veel mensen een plezier mee doet”, zegt Helma (49) over de gesponsorde broodjes. ,,Wij hebben zelf van alles meegemaakt, maar dat wil niet zeggen dat je je ogen moet sluiten voor de situatie van een ander. Zo hebben wij er altijd in gestaan. En ik geloof zeker dat dat ons heeft geholpen om het vol te houden dit jaar. Omdat wij goed ingebed zijn in het dorp en iedereen ons kent, hebben we veel steun gekregen."

Robert van der Heijden raakt in het voorjaar bij een bedrijfsongeval bekneld tussen een loader en een container. Sindsdien kan hij één arm amper gebruiken en heeft hij aldoor pijn. Als een bliksemschicht trof het noodlot de Heijderhoeve nogmaals in de avond van 6 juli, toen een hevig onweer over Brabant trok. In een mum van tijd stonden twee stallen in lichterlaaie. Vele zeugen en biggen kwamen om. Het genoemde totaal van 4.000 dieren klopt niet, volgens Helma van der Heijden. Maar ze wil ook niet zeggen hoeveel het er dan waren: ,,Dat voegt niets toe.’’

Lees een uitgebreid interview met Robert en Helma in het Brabants Dagblad van 22 december, editie Oss, Uden.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement