Volledig scherm
Jan Laarakkers (midden) geeft een rondleiding op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. © Roy van den Busken

Honderden mensen nemen in Heeswijk-Dinther een kijkje in wereld van rioolwater

HEESWIJK-DINTHER - Het waterschap Aa en Maas houdt ieder jaar een open dag bij een waterzuivering. Zondag was de eer voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Heeswijk-Dinther. ,,We zijn een overheidsbedrijf en daarom is het belangrijk om te laten zien waar we ons geld aan besteden", zei bedrijfsleider Kees Versteden.

Het was zondag mogelijk om een rondleiding te krijgen in en rondom de installaties. Versteden: ,,We moeten alles heel simpel uitleggen aan de bezoekers. Dat is het primaire doel. Extra vragen mogen altijd". De bedrijfsleider verwachtte vooraf ongeveer 750 mensen. Het onderwerp was ook erg interessant voor kinderen.

Jan Laarakkers was een van de gidsen bij de rondleiding. De oud-medewerker van de installatie in Ooijen is al met pensioen, maar vindt het nog steeds erg leuk om de mensen wat bij te brengen over rioolwater. ,,Het duurt een uur of twaalf vanaf het moment dat het rioolwater binnenkomt totdat het helemaal gezuiverd is. En deze installatie bedient zo’n 130.000 inwoners”, informeert Laarakkers.

Knagen
Het was ook erg druk bij het tentje van de muskusrattenvangers. ,,De muskusrat is een slim dier, alleen hoort het hier niet te leven. Een ratje kan wel dertien kruiwagens vol weg knagen", vertelt vanger Wim Timmermans.

Oss, Uden e.o.