Volledig scherm
De boom wordt uit de tuin in Dinther getakeld. © Peter van der Steen

Joris' kerstboom landt op Bossche Parade (video)

* UPDATE 12.15 UUR * DEN BOSCH/ HEESWIJK-DINTHER – Joris' kerstboom staat weer op de Parade. Nadat de boom aan de onderkant op maat was gezaagd, werd deze iets na twaalven op zijn plek gezet. De boom uit Heeswijk-Dinther is later deze maand het decor van het televisieprogramma Joris’ Kerstboom.

De Nordmann spar van Francien en Nico van Eerd werd vrijdagochtend gerooid in Heeswijk-Dinther. Met een kraan werd de boom uit de achtertuin getild en voor vervoer naar De Parade in Den Bosch op een dieplader gelegd.

Anderhalve ton schoon aan de haak en ruim elf meter lang meet de boom, die hoog boven de huizen aan de Irenestraat in Dinther aan de hijskraan hangt. ,,Daar gaat ie…onze boom”, zegt Nico van Eerd.
Afgelopen 35 jaar sierde de spar de achtertuin van de familie van Eerd aan de Irenestraat in Dinther. Het echtpaar kreeg het kerstboompje als een dertig centimeter groot stekje tijdens een familiedag.

Mooi doel
Van Eerd: ,,Het is altijd een mooie boom geweest en we hebben er veel plezier aan beleefd. Nu is hij te groot en neemt hij in de tuin te veel zon weg. Mooi dat onze boom op het eind van zijn leven nog zo’n mooi doel dient”.
Op 10, 11 en 18 december maakt Joris Linssen opnamen op de Bossche Parade. Het programma Joris’ Kerstboom wordt op 26 december rond 21.10 uur uitgezonden op NPO 2.

Bijzonder tintje
De kerstboom krijgt ook een bijzonder tintje dit jaar. Er komt een bal in te hangen van ongeveer een meter groot. Op deze bal worden mededelingen geprojecteerd die belangstellenden via een speciale website kunnen versturen.

De NCRV en KRO willen zo nog meer mensen in de gelegenheid stellen om een mededeling achter te laten. „Voordat de boodschap is te zien zullen wij deze controleren. Degenen voor wie de boodschap is bestemd kan een filmpje hiervan ontvangen.” Dat zegt een woordvoerster van de NCRV. Het is de bedoeling dat de bal er voor 15 december hangt.

Volledig scherm
De boom in de takels op de Parade. © Bart Gotink
Volledig scherm
Op zijn plek op de Parade. © Bart Gotink
Met kluit en al werd een beetje lastig, dus daarom kwam er vrijdagmorgen een kettingzaag en een flinke kraan aan te pas om een grote kerstboom uit de tuin in Heeswijk-Dinther te kunnen halen. De Nordmann-spar verhuist naar de Parade in Den Bosch en wordt daar het middelpunt van het tv-programma Joris' Kerstboom.

Oss, Uden e.o.