Volledig scherm
Marianne Janssen-De Goede bij promotiemateriaal voor Klasse! © Maarten van den Hurk / BD

Laaggeletterde wil via een aangename route richting cursus

BERNHEZE - Cursussen voor laaggeletterden trekken nauwelijks deelnemers. Met een nieuwe, positieve aanpak gaan in elk geval Bernheze, Boekel en Oss proberen meer mensen over de streep te trekken.

De nieuwe werkwijze heet Klasse! en gaat uit van wensen van mensen. Drijvende kracht Marianne Janssen-De Goede zei het maandag tijdens een startbijeenkomst in Heesch zo: ,,Een kansloze missie is de cursus 'Wilt u beter leren lezen en schrijven?'. Maar op de oproep voor een avondje 'Slimmer verkopen op Marktplaats' kan het aanmeldingen regenen.'' 

Tijdens camouflage-cursussen, zoals Klasse! dergelijke bijeenkomsten noemt, kan blijken en besproken worden of deelnemers misschien ook moeite met taal hebben.

Basisvaardigheden 

Er bestaan prima cursussen voor wie moeite heeft met basisvaardigheden als lezen, schrijven of rekenen. Echter daar komt bijna niemand op af. Terwijl gemiddeld 10 procent van de bevolking laaggeletterd is, zitten in Bernheze maar 31 mensen op les.

 ,,Dat is eigenlijk helemaal niks'', aldus wethouder Rein van Moorselaar. Via een aantal camouflage-cursussen wil Bernheze nog dit jaar twintig nieuwe cursisten bereiken. Gemikt wordt vooral op vrouwen die vroeger als meisje al op jonge leeftijd van school af moesten.