Volledig scherm
Tramrails in Heeswijk, waar nu de T-kruising van Hoofdstraat en Abdijstraat is. © Collectie Heemkundekring De Wojstap

'Leg de trambaan terug in Heeswijk-Dinther'

HEESWIJK-DINTHER - Leg de trambaan terug in Heeswijk-Dinther, als doorgaande pad voor fietsers of voetgangers. Deze suggestie doet erfgoedspecialist Rien de Visser: ,,Dan krijg je meteen belevingswaarde voor toeristen.''

 De Visser levert zijn idee donderdag in bij de gemeente Bernheze. Die heeft inwoners van Heeswijk-Dinther gevraagd om ideeën voor de aanstaande reconstructie van de verbindingsweg dwars door het dorp. 

Met zijn suggesties speelt De Visser in op enkele belangrijke wensen. De gemeente wil meer eenheid smeden in de kilometerslange route die er nu om de paar honderd meter heel anders uit ziet. Een ander doel is meer ruimte voor lokaal verkeer, voetgangers en fietsers vooral, en minder voor auto's die alleen maar door het dorp heen rijden.

Plaveisel

Volledig scherm
De Brouwersstraat, ook een deel van de huidige'traverse', nog met tramrails. © Collectie Heemkundekring De Wojstap

De Visser denkt aan gekleurd plaveisel op de plaats van de verdwenen tramrails. Dat zou een herkenbaar verbindingspad dwars door Heeswijk-Dinther kunnen worden voor langzaam verkeer. ,,En je blijft gelijkvloers'', refereert hij aan de vrees voor stoepranden, die vorige week werd uitgesproken op een informatiebijeenkomst over  de aanpak van de traverse.
Dwars door Heeswijk-Dinther reed lange tijd de tram van Veghel naar Rosmalen. Volgens de Visser zou het bij het dorp passen om deze historie weer zichtbaar te maken. Heeswijk-Dinther mikt met zijn kasteel, abdij, museumboerderij en Kilsdonkse molen toch al op cultuurhistorie.

Veertig reacties

De gemeente Bernheze heeft in totaal meer dan veertig reacties ontvangen, na de oproep om mee te denken over de aanpak van de doorgaande weg door Heeswijk-Dinther. De suggestie van De Visser wordt hier bij gevoegd. De gemeente heeft zich nog niet echt verdiept in de reacties. Dat gaat gebeuren nu de inzendtermijn gesloten is, aldus een woordvoerder. 

Volledig scherm
De tram in Heeswijk, op wat nu de Hoofdstraat is. Aan de linkerkant de panden waarin nu Search en café De Zwaan zitten. © Collectie Heemkundekring De Wojstap