Volledig scherm
Zegel klooster Kartuizers

Lezing over Kartuizers in Heemschuur Heesch

HEESCH – De Elf Rotten verzorgt op woensdagavond 9 november een lezing over de Kartuizers in Heesch.

Dr. Jan Sanders uit Den Dungen geeft de lezing. Hij is Rijksarchivaris in de provincie Noord-Brabant en werkzaam bij het BHIC en schreef afgelopen jaren enkele werken over deze kloosterlingen, zoals Kartuizers in het land van de Dommel. Klooster Sint-Sophia van Constantinopel bij ’s-Hertogenbosch, 1466-1641 (Woudrichem 2012). In zijn lezing zal hij ingaan op de geschiedenis van dit klooster en de bijzondere aspecten van het kartuizerleven.

In 1084 stichtte Bruno van Keulen in Zuid-Frankrijk de orde der kartuizers. Deze in eenzaamheid levende kloosterlingen bereikten in de veertiende eeuw de Nederlanden. In de tweede helft van de vijftiende eeuw stichtten ze een klooster in de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. Vanaf 1466 bewoonden ze een kloostertje aan de Dommel in Olland aan de rand van Sint-Oedenrode tegen Liempde aan. Al snel verhuisden ze naar de Eikendonk tussen ’s-Hertogenbosch en Den Dungen. Weer enkele jaren later, in 1472, vestigden ze zich voor langere tijd aan de Dommel in Vught.

De Beeldenstorm maakte in 1566 een abrupt einde aan hun rustige bestaan. Daarna volgde een moeizame zwerftocht door de Meierij. Pas een eeuw later viel het doek voor de kloosterlingen. De laatsten gingen over naar een nieuwe vestiging in Antwerpen. Voortzetting van het kloosterleven in Staats Brabant was na 1648 onmogelijk geworden. De lezing is op woensdag 9 november in De Heemschuur aan de Schoonstraat 35 in Heesch. Entree voor niet-leden bedraagt 4 euro en de avond begint om 20.00 uur.

Oss, Uden e.o.