Volledig scherm
Een van de wisenten die in de Maashorst lopen. Foto: Rene van de Lee © Brabants Dagblad

Maashorst wil wisent nog drie jaar in klein gebied houden

LANDERD - De leiding van natuurgebied De Maashorst wil pas op de plaats maken met de wisenten. De grote dieren mogen nog drie jaar blijven maar hun begrazingsgebied wordt in die periode niet groter.

Dit is het meest opvallende voorstel in de tussenevaluatie van het Bestuurlijk Regieteam (BRT) van de Maashorst. Dinsdagmiddag is het rapport naar de raden van de vier Maashorstgemeenten gestuurd. Die beslissen er in september of oktober over. 

Een kans geven
Met het voorstel om de proef met wisenten te verlengen komt het BRT tegemoet aan zowel de protesten tegen als de sympathiebetuigingen vóór het dier. ,,Er bestaat duidelijk een spanningsveld rondom de wisent", licht wethouder Rein van Moorselaar toe. ,,Je moet zo'n proces dan extra tijd geven. Als blijkt dat recreatie en wisenten echt niet samengaan dan is het einde wisent. Maar ik wil dan wel zeker hebben dat het dier een faire kans heeft gehad." 

De dertien wisenten op de Maashorst (tien uitgezette dieren en drie kalveren) lopen nu in een 170 hectare groot deelgebied tussen Zeeland en Uden. Gekeken is nog of dit gebied verder weg te leggen is van het dorp Zeeland, waar de meeste protestgeluiden tegen de wisent zijn. Dit verleggen bleek echter niet mogelijk, aldus Van Moorselaar.

Zie ookWisent blijft nog zeker 14 maanden in Maashorst

Volledig scherm
Welkomstbord bij natuurcentrum De Maashorst, in buurtschap Slabroek. © Maarten van den Hurk / BD