Volledig scherm
Volgens buurtbewoners wordt er al te lang veel te hard gereden op de smalle wegen in en bij Vorstenbosch. © Van Assendelft

Maatregelen tegen snel rijdend landbouwverkeer in Vorstenbosch

VORSTENBOSCH - Bernheze wil 80.000 euro uittrekken om de verkeersoverlast in het buitengebied van Vorstenbosch aan te pakken. Op Lendersgat en de Derptweg worden volgens wethouder Rien Wijdeven verkeerssluisjes en 'slingers in de weg' aangebracht. De buurt is blij dat er maatregelen worden genomen.

Buurtschap De Brakke in Vorstenbosch klaagt al een hele tijd over gevaarlijke situaties op Lendersgat en de Derptweg. Volgens buurtbewoners komt er te veel verkeer over de smalle wegen en wordt er ook nog eens te hard gereden. ,,Het is onverantwoord om verkeer uit twee richtingen gebruik te laten maken van wegen die vier meter breed zijn en waar voertuigen van 3,5 meter breed overheen gaan", schreef het actiecomité/werkgroep namens de buurt begin dit jaar in een brief aan wethouder Rien Wijdeven.

"We zijn al enkele jaren in gesprek over de situatie. Het is met name landbouwverkeer dat vanaf de zuidkant van de A50 naar hun land in Bernheze moet. Die voertuigen worden steeds groter en die denderen door die straten, dat geeft overlast", aldus Wijdeven. "In eerste instantie hebben we geprobeerd om het gedrag van chauffeurs te beïnvloeden. Er zijn ook gesprekken geweest met landbouwers en met brancheorganisatie Cumela om ervoor te zorgen dat er langzamer gereden wordt. "

,,Dat is een tijdje goed gegaan, maar op een gegeven moment wordt er toch weer harder gereden. Daarom willen we nu fysieke maatregelen nemen."

Volgens Wijdeven komen er op vier punten maatregelen. "Bij de komgrenzen komen asverspringingen, een soort slinger in de weg. En verderop komen sluisjes." De wethouder zegt verder dat er nadrukkelijk voor gekozen is om de wegen niet breder te maken. "Dat kan wel maar dan wordt er ook weer harder gereden."