Volledig scherm
© Thinkstock

Meeste laaggeletterden Bernheze wonen in Heesch en Nistelrode

BERNHEZE - Bernheze gaat komend jaar extra inzetten op de aanpak van laaggeletterdheid bij inwoners. Opvallend is dat het aantal laaggeletterden in Heesch en Nistelrode oververtegenwoordigd is ten opzichte van de andere kernen.

De gemeente Bernheze had voor 2016 extra geld uitgetrokken voor de aanpak van laaggeletterdheid, problemen met lezen en schrijven. Maar dat budget is onder meer door een vertraagde start niet helemaal benut. Bernheze telt zo’n 1.200 laaggeletterden in de leeftijd van 16 tot 65 jaar. Dat komt neer op 5 tot 8 procent van de beroepsbevolking.

Daarmee scoort Bernheze onder het landelijk gemiddelde van 11,9 procent. Dat blijkt uit een rapport van Stichting Lezen en Schrijven. Als de doelgroep boven de 65 ook wordt meegenomen, komen er nog 365 laaggeletterden bij. In Heesch en Nistelrode wonen, in vergelijking tot andere kernen, de meeste laaggeletterden.

Oorzaken
​Cubiss, die de getallen van Bernheze verder heeft onderzocht, noemt een paar redenen.In vergelijking met de andere kernen participeren er meer inwoners van Heesch en Nistelrode niet op de arbeidsmarkt. Daarnaast wonen er in Heesch en Nistelrode, in vergelijking met de andere kernen, meer allochtone inwoners en is er bij deze groep vaker sprake van laaggeletterdheid. In Nistelrode is het ook nog zo dat er veel ouderen wonen en onder deze leeftijdscategorie komt laaggeletterdheid meer voor.

Om de problemen aan te pakken, wordt op initiatief van de bibliotheek in januari een bijeenkomst gehouden waarbij extra aandacht wordt gevraagd voor laaggeletterdheid. Daarnaast wil de stuurgroep samen met de Stichting Lezen en Schrijven een campagne starten.

Oss, Uden e.o.