Volledig scherm
Een gids geeft onderweg uitleg over de manier waarop de Maashorst in de toekomst een betere harmonie wil vinden tussen allerlei natuurlijke aspecten © Kay den Teuling

Met z’n allen turen naar die grote Wisenten in de Maashorst

NISTELRODE – Zo’n twintig wandelaars liepen zondag mee met de eerste rondleiding over de Wisent op de Maashorst. Onder leiding van de gids werd letterlijk en figuurlijk ingezoomd op de nieuwste bewoner van de Maashorst. Bestuursvoorzitter van Natuurcentrum Slabroek Jos van der Wijst staat zondagochtend voor een groep enthousiaste natuurliefhebbers.

Op de presentatiezolder, die knus aanvoelt door de drukte wordt uitleg gegeven over de toekomstplannen van de Maashorst, waar de komst van de elf Wisenten een belangrijke stap in is. “De dieren hebben nu nog maar één derde van hun wengebied tot hun beschikking”, legt Van der Wijst uit. “Het is de bedoeling dat ze komende week door het hele gebied mogen wandelen, dan wordt het nog moeilijker om ze te zien.”

Afgesloten
Ondanks dat de groep onder begeleiding staat van een gids, is het niet toegestaan om het afgesloten gebied te betreden. In de zomer zullen rondleidingen wel in het wengebied van de beesten plaats gaan vinden, maar voor nu is dat nog niet de bedoeling.

Op de uitkijkheuvel wordt met verrekijkers getuurd naar de beesten in de verte. “We hebben geluk”, maakt Van der Wijst duidelijk. De beesten in het zonnetje hebben eerder deze week al laten zien dat ze niet altijd gemakkelijk te spotten zijn.

In maart en april zijn er nog meer excursies waarbij wordt getuurd en vertelt over de Wisenten. Het aantal plaatsen is beperkt.

Volledig scherm
Een speciale uitkijkheuvel moet ervoor zorgen dat bezoekers meer kans hebben om de beesten te spotten © Kay den Teuling

Oss, Uden e.o.