Hans Relou, nieuwe rector van Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther.
Volledig scherm
Hans Relou, nieuwe rector van Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther. © Van Assendelft Fotografie

Nieuwe rector Relou prijst de traditie van Bernrode

HEESWIJK-DINTHER - Hij kende Bernrode een beetje. Een zoon van zijn zwager zit namelijk op het gymnasium in Heeswijk-Dinther. Helmonder Hans Relou is sinds enkele maanden de nieuwe rector van Bernrode. Het gymnasium sprak Relou aan, vanwege 'de positieve sfeer' en de 'rijke traditie'. "Het gymnasium bestaat dit jaar al ruim 130 jaar en over opnieuw 130 jaar zal dit instituut er nog steeds zijn. ,,Wij  zijn in die zin allemaal voorbijgangers die de school voor een bepaalde tijd mogen inkleuren", relativeert Relou (47). 

Gymnasium Bernrode telt nu ongeveer 660 leerlingen, maar dat getal zal zakken door de demografische krimp. Beschouwt de nieuwe rector dat als een probleem? ,,Nee, dat hoeft het niet te zijn. Eigenlijk is onze school gebouwd voor zeshonderd leerlingen. Hoe dan ook, we proberen het aantal leerlingen wel op peil te houden. We proberen ze zo goed mogelijk te faciliteren.  Zo rijdt er met ingang van het nieuwe schooljaar ook een busje van en naar Uden en Zeeland." 

Ooit stond Relou zelf ook voor de klas. Hij heeft een eerstegraads lesbevoegdheid voor geschiedenis en een tweedegraads bevoegdheid voor aardrijkskunde en economie.  ,,Ik kom eigenlijk uit een aannemersfamilie. Maar mijn vader is op wat latere leeftijd ook het onderwijs ingegaan." Is het een voordeel zelf docent te zijn geweest? ,,In sommige opzichten. Maar het is geen voorwaarde. Een man kan ook vrouwenarts worden."

Lees dinsdag 4 april het hele interview met Relou in het Brabants Dagblad.