Volledig scherm
Het bedrijfsterrein van het vroegere BioSpares oogt grotendeels opgeruimd. Bij de mestsilo's verricht een kraan sloopwerk. © Maarten van den Hurk / BD

OM wil eigenaar van mestbedrijf BioSpares achter de tralies

DEN BOSCH/NISTELRODE - Het Openbaar Ministerie wil eigenaar Pieter Hoogendonk van mestbedrijf BioSpares in Nistelrode achter de tralies, vanwege ernstige milieucriminaliteit. Officier van justitie Marieke Schenk eiste dinsdagmiddag bij de rechtbank in Den Bosch 12 maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk.

Volgens de officier heeft Hoogendonk er als leidinggevende in Nistelrode welbewust 'een grote rotzooi' van gemaakt. Daardoor kwamen bij het mestbedrijf afvalstoffen in bodem, sloten en riool terecht.

Hoogendonk noemde in zijn laatste woord de strafeis van de officier een gotspe: ,,Ik word met zo'n eis op één lijn gezet met kinderverkrachters en mensen die dronken rijden. Deze officier van justitie wil scoren want mest is nu een populair onderwerp.''

Gevangenisstraffen voor milieudelicten zijn zeldzaam maar wel mogelijk en juist bedoeld voor de zwaarste gevallen, gaf Schenk aan.  Ze sprak haar afkeuring uit over de wijze waarop Hoogendonk in de slachtofferrol kruipt als hij aangesproken wordt: ,,Hij weigert zelf op te ruimen, en bij hem is alles altijd de schuld van een ander." 

Op mug geschoten

Raadsman Jean Louis Leijendekker betoogde dat de provincie zich op overdreven wijze bemoeid heeft met het mestbedrijf terwijl daar eigenlijk niet zo veel mis ging: ,,Er zijn geen rampen gebeurd, er zullen geen rampen gebeuren. Hier is met een dubbelloops jachtgeweer op een mug geschoten.'' Hij wil vrijspraak voor Hoogendonk. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

De strafzaak dinsdag ging over milieuovertredingen in 2014 en 2015, onder andere  het lozen van vervuild afvalwater in het riool en  in een sloot. Aan bod kwam ook het opvallende lekken van een vergister eind 2015, waardoor honderden kubieke meters mestvloeistof in een houtwal stroomden.   

  Hoogendonk legde maandag in een verwante zaak bij de bestuursrechter de schuld neer bij gedeputeerde Johan van den Hout, van de provincie Noord-Brabant. Hij trok namelijk zijn vergunning in, en dat is volgens Hoogendijk 'niet op juiste gronden' gebeurd. ,,Ik heb zakelijk schade geleden en die ga ik verhalen. Er komen claims aan voor circa 5 miljoen euro."

Milieurampen

De provincie trad diverse keren op tegen BioSpares. Ook greep de overheid zeker tweemaal zelf in, uit vrees voor milieurampen. In 2014 werd een illegale en wankele mestopslag opgeruimd, eind 2015 werd een lekkende vergister stil gelegd. De aanpak van BioSpares heeft de provincie in totaal al meer dan 2 miljoen euro gekost.

BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement