Volledig scherm
De politie is dinsdagavond ook aanwezig bij de Pas in Heesch. © Lieke Mulder

Omwonenden uiten zorgen tijdens informatie-avond over azc Nistelrode

* UPDATE 20.57 uur * HEESCH - Het was dinsdagavond rustig bij De Pas in Heesch, waar een bijeenkomst werd gehouden over de mogelijke komst van een azc aan de Slabroekseweg in Nistelrode. Een enkele buurtbewoonster die wat eerder vertrekt van de bijeenkomst zegt dat ze zich wel zorgen maakt over de mogelijke komst.

In totaal 61 mensen hadden zich aangemeld voor de informatie-avond. Alleen mensen mensen uit Bernheze die zich aangemeld hadden, mochten naar binnen bij de bijeenkomst. Die mensen moesten zich wel kunnen legitimeren. Pers was niet welkom bij de bijeenkomst.

Een buurtbewoonster die straks op zo'n 200 meter van het azc woont, maakt zich zorgen. ,,Ik woon alleen en verder is het hier heel stil. Ik vind het wel eng. Ik zal toch minder gauw in het donker naar huis fietsen. Voel me daar gewoon niet fijn bij, als ik dan langs groepjes jonge mannen moet. Ze zeiden wel bij de bijeenkomst dat ik als er iets is, een nummer kan bellen. Maar daar heb ik natuurlijk weinig aan als er iets gebeurt." De vrouw ging naar de bijeenkomst met haar zoon. Volgens hen waren er wel veel vragen en zorgen, maar was de sfeer niet grimmig.

Protesten
In januari waren er nog hevige protesten in Heesch nadat bekend werd dat er plannen waren voor een azc voor 500 mensen voor 10 jaar in Heesch. Woedende burgers keerden zich tijdens een demonstratie tegen de politie. Ze gooiden met vuurwerk, stenen en eieren naar de politie en ME. Bij het gemeentehuis ging een baksteen door de ramen.

Eerder hingen actievoerder 2 dode varkens in een boom op de plek waar het azc zou komen. De gemeente trok het plan toen in. Het plan dat nu voorligt betreft een azc voor 300 mensen aan de Slabroekseweg in Nistelrode, midden in De Maashorst en tegen de gemeentegrens met Landerd aan.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

Oss, Uden e.o.