Volledig scherm
© Thinkstock

Ook Bernheze en Uden houden miljoenen over op Wmo (grafiek)

HEESCH/ UDEN - De gemeenten Bernheze en Uden hebben in 2015 ook veel geld overgehouden aan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Bernheze schreef een plus van ruim 2,3 miljoen euro, Uden liet 2,4 miljoen op de plank liggen.

Vorige week meldde het Brabants Dagblad al dat gemeenten in de regio grote overschotten hadden op hun Wmo-budget, dat bestemd is om mensen die zorg nodig hebben zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Bernheze en Uden hadden hun cijfers toen nog niet aangeleverd, maar hebben dat nu alsnog gedaan.

Ze komen met hun overschotten terecht in de top van de ranglijst, zowel in absolute bedragen als relatief op basis van inwoneraantal. In dat laatste klassement scoort Bernheze met een overschot van 77,56 euro per inwoner zelfs het hoogste van alle 27 gemeenten in het verspreidingsgebied van deze krant die cijfers aanleverden.

'Sociale domein'
Overigens bedraagt het Wmo-overschot van de gemeente Veghel niet 2.478.000 euro, zoals eerder gemeld, maar een krappe 1,5 miljoen. Het oude bedrag was het totale overschot op het sociale domein, zoals dat door gemeenten wordt genoemd. Daarin zitten ook de budgetten voor jeugdzorg en de uitvoering van de participatiewet.

Bekijk ook per gemeente hoeveel wmo-geld er is overgehouden.

Oss, Uden e.o.